Bebe

Spavanje bebe na trbuhu: Kada je najbolje početi?

Kada bebe mogu početi spavati na trbuhu Bebe.hr portal

Vrlo je važno da bebe ne stavljate spavati na trbuhu odnosno da spavaju na leđima u prvoj godini života. Međutim, ako se vaša beba učestalo okreće s leđa na trbuh, provjerite sa svojim pedijatrom možete li ju ostaviti u tom položaju. Naime stručnjaci smatraju da bebe u ovoj razvojnoj fazi imaju smanjeni rizik od SIDS-a.

Što ako se dijete često okreće u snu?

U slučaju kad se bebe svaku noć okreću u snu na trbuh, slobodno ih pustite da tako nastave spavati. Bebe će se naučiti okretati na trbuh u razdoblju između 4 i 6 mjeseci i nakon toga teško da će uvijek spavati na leđima. Ipak, dijete bi trebalo što je više moguće spavati na leđima do prvog rođendana. Osim toga, pridržavajte se svih ostalih savjeta za spavanje koji uključuju uklanjanje jastuka, plišanih igrački i drugih predmeta iz krevetića.

Je li u redu staviti bebu da spava na trbuhu?

Nije u redu prije negoli beba napuni 1 godinu. Uvijek stavljajte bebu u krevet na leđa do njezinih navršenih 12 mjeseci, jer ćete tako umanjiti rizik od SIDS-a koji je jedan od vodećih uzroka smrti tijekom djetetove prve godine života, odnosno najviše u razdoblju od 4. do 6. mjeseca.

Inače, spavanje na leđima je zdrava navika. Bebe koje su se navikle na stalno spavanje na leđima imaju manji rizik od groznice, začepljenja nosa i infekcija uha od beba koje spavaju na trbuhu.

 width=
Treba li biti zabrinut ako se dijete noću okreće na trbuh?

Pokušajte ne biti previše zabrinuti oko toga ako se beba noću okreće s leđa na trbuh. Stručnjaci su mišljenja da bebe koje se lako mogu prebaciti s leđa imaju znatno smanjeni rizik od SIDS-a. To je vjerojatno zato što su bebe koje su razvile snagu i pokretnost da lako mijenjanju položaj tijela dovoljno sazrijele da bi mogle osjetiti probleme dok spavaju.

Spavanje bebe na trbuhu kao izbor djeteta

Prije svega, važno je naviknuti bebu da spava na leđima, jer će se onda u tom položaju od samog početka osjećati ugodno. Ako se beba često uplaši, pokušajte sa zamatanjem prekrivačem ili vrećom za spavanje. S time ćete obavezno morati prestati kako beba postane dovoljno aktivna, odnosno kad postoji mogućnost da se može prevrnuti.

Kada je vrijeme za nazvati doktora?
 width=spavati na trbuhu

Nemate razloga za zabrinutost ako se vaša beba počne okretati i spavati na trbuhu, sve dok slijedite sigurne postupke prije spavanja. Ipak, imate li bilo kakvih nedoumica u vezi s načinima spavanja vaše bebe, nemojte oklijevati javiti se svom liječniku. Sve dok bebe spavaju na leđima, a vi slijedite sve potrebne savjete, rizik od SIDS-a bit će znatno smanjen.