Bebe

Znakovi pospanosti kod beba

Znakovi pospanosti kod beba

Foto: Freepik

Prepoznavanje znakova pospanosti kod beba je važno kako bi se osiguralo da dobivaju dovoljno sna, što je ključno za njihov zdrav rast i razvoj.

Najčešći znakovi pospanosti?

Bebe često trljaju oči kada su umorne, što je instinktivni način da signaliziraju umor. Neki mališani povlače ili trljaju svoje uši kada su umorni. Kao i kod odraslih, i zijevanje je jasan znak pospanosti. Bebe koje su umorne često imaju staklast pogled i mogu izgledati kao da gledaju u prazno.

Ako beba izgubi interes za igru ili prestane reagirati na stimulaciju, to može biti znak umora. Umorne bebe mogu postati razdražljive ili plačljive, posebno ako su predugo budne. Bebe mogu postati manje aktivne, smanjiti pokrete i izgledati opušteno kada su spremne za spavanje. Trljanje lica rukama može biti još jedan znak umora. Ako vaša beba ima problema s fokusiranjem očiju ili se čini da ima poteškoće s održavanjem fokusa, to može biti znak da je vrijeme za spavanje. Umorne bebe često gube interes za ljude i igračke koje ih inače zabavljaju.

Zašto je bitno prepoznati pospanost?

Prepoznavanjem ovih znakova i pružanjem prilike za spavanje prije nego što beba postane previše umorna, možete pomoći u smanjenju prekomjernog uzrujavanja i osigurati da vaša beba dobije kvalitetan san koji joj je potreban. Redoviti spavati rituali i stvaranje mirnog okruženja za spavanje također mogu pomoći u uspostavljanju zdravih navika spavanja.

POVEZANI ČLANCI: Koliko beba treba spavati?