Mame

Brojanje kalorija i dojenje: Da ili ne?

Dojenje i kalorije

Foto: Senivpetro / Freepik

Brojanje kalorija tijekom dojenja može biti važno za neke majke, posebno ako pokušavaju održati ili prilagoditi svoju težinu. Međutim, važno je pristupiti ovom procesu s pažnjom kako ne bi utjecalo negativno na zdravlje majke i bebe. Evo nekoliko ključnih točaka o brojanju kalorija tijekom dojenja:

Povećane energetske potrebe

Tijekom dojenja, tijelo majke koristi dodatnu energiju za proizvodnju mlijeka. To znači da majke koje doje trebaju više kalorija u usporedbi s uobičajenim dnevnim unosom prije trudnoće ili tijekom trudnoće. Preporučuje se unositi dodatnih 400-500 kalorija dnevno, ali ovo može varirati ovisno o individualnim potrebama, intenzitetu dojenja i općem zdravstvenom stanju.

Kvaliteta prehrane je bitna

Umjesto striktnog brojanja kalorija, fokus treba biti na kvaliteti i hranjivosti hrane. Uravnotežena prehrana koja uključuje proteine, cjelovite žitarice, voće, povrće i zdrave masti je važna. Dobar unos tekućine, posebno vode, ključan je za održavanje dobre proizvodnje mlijeka.

Oprez s dijetama!

Drastično smanjenje kalorijskog unosa ili restriktivne dijete nisu preporučljive tijekom dojenja jer mogu smanjiti količinu i kvalitetu majčinog mlijeka. Važno je izgubiti težinu postupno. Gubitak težine od oko pola do jednog kilograma tjedno smatra se sigurnim za dojilje.

Slušajte tijelo

Obratite pažnju na signale gladi i sitosti tijela. Dojenje može povećati apetit, što je prirodno odgovor tijela na povećane energetske potrebe. Kalorije možete gubiti i dodatnom potrošnjom i aktivnošću pa bebu u kolica i krenite u šetnju brojati korake.

Savjetovanje sa stručnjakom

Prije početka bilo kakve dijete ili režima brojanja kalorija, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom. To je posebno važno ako postoje zdravstvena stanja ili posebne prehrambene potrebe.

Iako je praćenje unosa kalorija tijekom dojenja korisno za neke majke, ključno je pridržavati se zdrave i uravnotežene prehrane te izbjegavati stroge dijete koje mogu utjecati na zdravlje i dobrobit majke i djeteta. Važno je pristupiti mršavljenju nakon poroda na zdrav i postupan način.

POVEZANI ČLANCI: Vježbanje nakon poroda