Bebe Novorođenčad

Štucanje bebe: Zašto ponekad traje dugo?

Zašto štucanje novorođenčeta nekad traje dugo? Bebe.hr portal

Štucanje može biti od koristi za zdravlje vaše bebe jer, naime, štucanje navodno šalje valove moždanih signala koji pomažu vašoj bebi da regulira svoje disanje. Međutim štucanje beba ponekad može biti neugodno, posebno kada nikako ne prestaje.

Zašto štucanje beba nekad traje dugo?

Štucanje se događa kada se dijafragma, respiratorni mišić u dnu prsnog koša, iritira i grči. Budući da su bebin želudac i torzo mali, nije potrebno puno da se napuni trbuščić do ruba i gurne u dijafragmu. Kako sposobnosti gutanja i disanja vaše bebe još nisu u potpunosti usklađene. Beba će možda pokušati progutati slinu u isto vrijeme kad udahne, što pokreće štucanje.

Mala beba još uvijek uči kako riješiti te loše obrasce. Zato joj jednostavno treba dulje nego što je potrebno odrasloj osobi ili čak starijem djetetu da se vrati u normalu. Vaša će beba obično prestati štucati u roku od 5 do 10 minuta. Međutim ako štucanje ne prestane u roku od nekoliko sati, trebali biste posjetiti svog liječnika.

Kako se riješiti štucanja?

 width=

Hranjenje odnosno dojenje bebe ili davanje bočice može pomoći, ali ako još uvijek štuca, razmislite o tome da odvedete bebu na neko mirno mjesto. Štucanje također može biti znak da se vaša beba osjeća preopterećeno svojom okolinom. Novorođenčad nije dobra u blokiranju buke kad su budna. Pokušajte otići u sobu dalje od braće i sestara, kućnih ljubimaca i TV-a. Utišajte i svjetla i vaša beba bi uskoro trebala prestati štucati.

Često štucanje beba također može biti znak refluksa , budući da ga mogu potaknuti grčevi jednjaka i višak zraka u želucu. Ako vaše dijete ima i druge znakove refluksa – poput povraćanja, pljuvanja, odbijanja jela, razdražljivosti, kašlja ili grčeva – iznesite svoju zabrinutost pedijatru. Možda imaju neke prijedloge kako se riješiti štucanja novorođenčadi.

POVEZANO: Kako zaustaviti štucanje kod beba? | Bebe.hr