Kako zaustaviti štucanje kod beba?

01/10/2022

Štucanje kod beba i odraslih (medicinski singultus) javlja se kada se dijafragma iznenada stegne, što proizvodi zvuk na vrhu dušnika. Štucanje je refleksna radnja, i obično nije ozbiljno i u većini slučajeva traje samo nekoliko minuta.

 

Štucanje kod beba

 

Potpuno je normalno i često da bebe štucaju, to su radile i u maternici prije rođenja. I neće uzrokovati nikakve probleme. Vaša će beba obično prestati štucati u roku od 5 do 10 minuta. Međutim ako štucanje ne prestane u roku od nekoliko sati, trebali biste posjetiti svog liječnika.

Bebe obično štucaju kada ih se hrani, a ponekad i bez vidljivog razloga. Nema razloga da pokušavate spriječiti bebu da štuca, ali ponekad dojenje ili malo vode mogu pomoći da prestane.

Ako primijetite da vaša beba često štuca tijekom hranjenja, možda biste trebali usporiti hranjenje kako biste bebi dali vremena da bude opuštenija.

 

Kako zaustaviti štucanje?

Štucanje kod beba

 

Iako obično prestaje samo od sebe donosimo neke uobičajene kućnih lijekova koje možete isprobati:

  • nježno pritisnite nos dok beba guta
  • dajte malo hladne vode da polako pijucka
  • lagano pritisnite dijafragmu
  • dajte bebi da malo gricne limun ili kuša ocat
  • savijte bebi koljena i privucite do prsa

Ako je štucanje uporno ili traje dulje od 48 sati, vaš liječnik će istražiti uzrokuje li ga neka bolest i možda će vam moći propisati lijekove za zaustavljanje epizode.

POVEZANO: Treba li Vašoj bebi hipoalergena formula?

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr