0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Zašto bebe vole dudati?

bebe vole dudati

Zašto novorođena djeca, a često i nešto starije bebe vole dudati? Odgovor leži u majčinoj utrobi. Naime, male bebe vole dudati jer ih ono podsjeća na dane kada su bili u maternici. Zapravo, to je jedan od pet osjeta maternice koji mogu pokrenuti bebin urođeni refleks smirenja.

Ova radnja doista smiruje bebu jer joj snižava broj otkucaja srca, krvni tlak i razinu stresa. Također čak smanjuje i plač nakon injekcija i krvnih pretraga. Nevjerojatno je koliko užitka jedna obična duda može donijeti vašem mališanu tijekom dana!

Beba počinje dudati već u maternici

Ovaj nagon počinje oko 14. tjedna trudnoće: uz malo sreće, tijekom ultrazvučnog pregleda, vidjet ćete fetus koji siše svoje prste. Ovo ne radi samo kako bi se opustio, već i kako bi se pripremio za hranjenje nakon poroda. Studije pokazuju da se nedonoščad koja se hrani na sondu, a roditelji ih pritom potiču na samostalno sisanje prstiju ili duda, kasnije mogu ranije hraniti oralno i prije napustiti bolnicu.

Bebe se rađaju s jakim urođenim nagonom za dudanje. To osigurava refleksno sisanje dojke, prstiju ili dude varalice čim dotaknu usta.

Trebam li dati dudu svojoj bebi?

Neki roditelji svojoj bebi nikada ne daju dudu jer se brinu da će im to stvoriti naviku. Srećom, nemoguće je da bebe dudaju previše. To nisu slatkiši ili ovisnost; to je sastavni dio života bebe i jedan od prvih koraka vaše bebe prema samopouzdanju.

Američka pedijatrijska akademija preporuča roditeljima da svom novorođenčetu počnu davati dudu varalicu u dobi od mjesec dana ili više. Kao poseban bonus, znanstvenici su otkrili da sisanje dude prije spavanja i drijemanja može smanjiti rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi. Čak i ako ju ispljune nakon što zaspi.

POVEZANO: Dude i razvoj zubi kod beba