0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Dude i razvoj zubi kod beba

Dude i razvoj zubi kod beba Bebe.hr portal

Dude i razvoj zubi kod beba ponekada brinu nove roditelji zbog različitih oprečnih informacija na koje često nailaze. Jeste li se ikada zabrinuli da će duda utjecati na zubiće vaše bebe? Ako je tako, imamo dobre vijesti za vas. Ako je vaše dijete još jako malo, navika sisanja dude vjerojatno neće uzrokovati probleme sa zubima.

Sisanje je prirodni refleks za dojenčad koji im pomaže da se osjećaju smireno i opušteno. Duda može umiriti nemirnu bebu. A može čak i smanjiti rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti tijekom prve godine života. Navika sisanja dude obično postaje problematična samo ako traje godinama. Srećom, većina djece sama preraste tu naviku prije nego što se pojave trajni problemi sa zubima.

Možda vas još zanima: Sisanje palca kod beba i male djece

 

Kada korištenje dude i razvoj zubi kod beba mogu biti u koliziji?

Stalna uporaba dude može uzrokovati razmak između gornjih prednjih i donjih zuba. A uporaba nakon 5 godina može odgoditi ispadanje prednjih mliječnih zubi i odgoditi razvoj trajnih zuba. Dokazano je da dugotrajna uporaba dude doprinosi stražnjem križnom zagrizu.

Sprječavanje oštećenja djetetovih zubi i drugih oralnih zdravstvenih problema svodi se na odvikavanje djeteta od dude od malih nogu. Promicanje pozitivnog oralnog zdravlja i razvoja zuba počinje u ranoj dobi.

Stomatolozi preporučuju da dijete skinete s dude do djetetovog drugog rođendana, iako je idealno odviknuti ga ranije. Pratite razvoj zubi vašeg djeteta i počnite obeshrabrivati i ograničavati korištenje dude. Uvijek uklonite dudu nakon što dijete zaspi i pokušajte početi nagovarati svoje dijete da ju koristi što je manje moguće.

 

Odvikavanje djeteta od dude može biti izazovno

 width=

Budući da dude mogu biti korisne za zdravlje bebe jasno je da se većina roditelja odlučuje za njihovo korištenje. Ipak, ako se nađete u situaciji u kojoj ne znate kako biste bebu odviknuli od dudanja, trebali biste razgovarati s pedijatrom.

Najbolja strategija za odvikavanje djeteta od dudanja ovisi o dobi i temperamentu vašeg djeteta. Za dojenčad mlađu od godinu dana mnogi roditelji postižu uspjeh tako što prvo ograniče korištenje duda samo na vrijeme spavanja. A zatim ih postupno potpuno ukinu.

Mala djeca možda će bolje prihvatiti odvikavanje ako s njima iskreno i otvoreno razgovarate o tome kako je duda loša za njihove zube. Odaberite pristup za koji mislite da će najbolje odgovarati vašem djetetu – postupan ili „na hladno“ – i držite ga se. Skupite sve dude u kući i objasnite djetetu da dude odlaze.

Nikada nemojte kažnjavati dijete kako bi prestalo koristiti dudu. Mnoga djeca sišu kako bi se lakše nosila sa stresom, pa negativan roditeljski pritisak zapravo može ojačati naviku. Slično tome, pokušajte ne započeti proces odvikavanja tijekom inače stresnog razdoblja. Kao što je odmah nakon selidbe ili kad vaše dijete kreće u školu.

Iznad svega, ostanite smireni i samouvjereni, čak i ako vaše dijete ima ispade bijesa zbog dude. Možete s ljubavlju potvrditi djetetove osjećaje, ali ostanite čvrsti u svojoj odluci da zaštitite djetetove zube.

POVEZANO: Umirivanje bebe: Što činiti, a što izbjegavati?