NovorođenčadSindrom iznenadne dojenačke smrti – SIDS

Sindrom iznenadne dojenačke smrti čini 35 do 55% svih smrtnih slučajeva novorođenčadi. Rasprostranjen je diljem svijeta. Dijagnoza se može postaviti jedino obdukcijom.
2 godine prije

Sindrom iznenadne dojenački smrti (SIDS) poznat je pod nazivom „smrt u kolijevci“. To je jedan od najčešćih uzroka smrti novorođenčadi do napunjene prve godine života. SIDS se očituje tako što roditelji prethodno zdravo dijete zateknu mrtvo. U većoj mjeri se javlja kod dječaka u zimskim mjesecima.

Preporuke o prevenciji

Provedene su brojne epidemiološke studije na temelju kojih su izrađene preporuke o prevenciji. Tako se izbjegavaju ili preporučuju sljedeće stvari:

  • poželjno je da novorođenčad spava u sobi s roditeljima, ali u svom krevetiću
  • bitno je da novorođenčad spava na tvrdoj podlozi, bez mekanih predmeta sa zategnutom posteljinom
  • posljednja stavka vezana uz spavanje uključuje položaj spavanja, a jedino što se preporučuje je spavanje na leđima
  • duda je poželjna prilikom uspavljivanja
  • soba se ne smije pregrijavati, ali ne smije biti ni prehladno

Usprkos tome što SIDS pogađa novorođenčad, mjere prevencije postoje i za majke, a ovo su neke od njih:

  • ne izlažite se duhanskom dimu kako za vrijeme trudnoće, tako i nakon poroda
  • ne konzumirajte alkoholna pića i ne uzimajte lijekove koji nisu dopušteni za vrijeme trudnoće i nakon poroda
  • ako ste u mogućnosti, dojite

 

 

Uzroci iznenadne dojenački smrti

Postoje dva uvjeta da bi se kao uzrok smrti naveo SIDS. Prije svega, mora biti ustanovljeno da novorođenčad nije prethodno akutno bolovala. Drugi uvjet jest da je nakon obdukcije isključeno bolovanje od neke teške bolesti koja je mogla biti uzrok smrti. Međutim, pitanje koje se najčešće nameće je – što uopće uzrokuje SIDS?

Provedena su brojna istraživanja uz pomoć kojih bi se mogao otkriti uzrok SIDS-a, međutim još se uvijek sa sigurnošću ne može reći koji je pravi uzrok. Jedino što preostaje su preventivne mjere i pravovremena reakcija kako bi se spasio život. Najviše onoga što se zna o SIDS-u potječe od statističkih istraživanja koja su se temeljila na traženju uzročno-posljedičnih veza koje dovode do smrti. Nesposobnost dovoljno brzog buđenja dovodi do pomanjkanja kisika, što na kraju može uzrokovati SIDS-om.

Doktor Rubens zaposlenik je dječje bolnice u Seattleu koji posljednjih 15 godina istražuje moguće uzroke nastanka SIDS-a. Vjeruje da je vrlo blizu otkrivanja pravog uzroka te se nada da će pronaći način kako spriječiti njegovu pojavu. Po njegovoj teoriji, novorođenčad koja umire od posljedica SIDS-a nema funkcionalno unutrašnje uho pa kad dođe do problema s disanjem, oni će automatski prestati disati. Ako se teorija pokaže istinitom, ovo će otkriće uistinu biti od velike važnosti.

 

 

 

Mateja

Leave a Reply