Djeca Savjeti i njega

Kako odgovarati na izljeve bijesa kod djece?

Kako odgovarati na izljeve bijesa kod djece? Bebe.hr portal

Odgovarati na izljeve bijesa kod djece može se na razne načine. A način koji odaberete također pokazuje i vašu sposobnost suočavanja sa problemima. Koliko pravo roditelj ima biti frustriran na dijete ako i sam nije u stanju smireno odgovoriti?

Ono što nema smisla je pokušavati urazumiti svoje dijete jer ono nema kontrolu. Potrebno ih je učiti kontrolirati ispade. Tu dolazite vi na red. Kažnjavanje kao i ismijavanje ne pomaže. Možda vama daje osjećaj olakšanja ali nije dobro ni za vas niti za vaše dijete.

Odgovarati na izljeve bijesa kod djece nije lako ali zapamtite vaš cilj. A to je da želite zaustaviti reakciju kao i pomoći djetetu da pronađe obrazac ponašanja koji mu pomaže. Isto kao i vama. Zato ostanite uz svoje dijete kako biste mu pomogli da se osjeća sigurnim. Budite ljubazni i uvjerljivi.

Ako vam vlastiti osjećaji izmiču kontroli, i to je normalno ali onda se premjestite u drugu sobu. I vratite se svom djetetu kada se smirite. Nemojte ga ignorirati.

 

Odgovarati na izljeve bijesa

 

Ostanite mirni — vlastitom ljutnjom ili frustracijom vjerojatno ćete samo još više zakomplicirati problem. Duboko, polako udahnite više puta i pokušajte jasno razmišljati.

Izbjegnite ljutnju — iako je prirodna reakcija da vas ljuti takvo ponašanje, pokušajte osvijestiti svoju ljutnju i shvatiti da vam ne pomaže.

Zanemarite ispad ako izljev bijesa ne predstavlja prijetnju vašem djetetu ili drugima, ali ostanite na vidiku kako biste spriječili da se vaše dijete osjeća napušteno.

Na javnim mjestima ili kada je dijete u opasnosti da se ozlijedi, podignite svoje dijete i odvedite ga na tiho, sigurno mjesto da se smiri.

Odvratite dijete drugom aktivnošću, promijenite lokaciju ili mu ponuditi predmet koji će mu odvući pažnju.

Razgovarajte s njima o tome što osjećaju. Možda su ljubomorni, uplašeni ili razočarani. Naučite ih da priznajte te osjećaje i pomozite im da uče iz onoga što se dogodilo. Uvjerite ih da ćete ih uvijek voljeti.

 

Odgovarati na izljeve bijesa

Što nikako ne biste trebali raditi

Nikako ne pribjegavajte udarcima! Upravo je ideja da se dijete nauči ispravno komunicirati svoje potrebe. Vašim udarcima sami to niste svjedočili.

Popuštanje zahtjevima vašeg djeteta nakon izljeva bijesa samo ćete nagraditi svoje dijete za loše ponašanje. To će vašem djetetu samo dokazati da je bijes bio učinkovit. Umjesto toga, pohvalite svoje dijete kada uspije uspostaviti kontrolu.

Međutim djeca se mogu osjećati ranjivo nakon napada bijesa kada znaju da njihovo ponašanje nije bilo baš poželjno. Ovo je vrijeme za zagrljaj i uvjeravanje da je vaše dijete voljeno, bez obzira na sve.

Kada potražiti stručnu pomoć?

Većina djece preraste fazu bijesa do 5. godine. Ako napadi bijesa vašeg djeteta postanu češći, jači ili destruktivni, to može biti znak većeg problema. Kap što su stres, obiteljski problemi ili zdravstveni ili razvojni problemi poput problema sa sluhom, u učenju ili poteškoće s koncentracijom ili pažnjom. Također mogu biti i znak tjeskobe ili traume kod neke djece.

POVEZANO: Izljevi bijesa kod djece : Što nam ukazuju i koji su uzroci?