Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Kako se brinuti za pupak bebe?

Kako se brinuti za pupak bebe? Bebe.hr portal

Brinuti za pupak bebe nije tako zastrašujuća kao što mislite. Pupčani batrljak vašeg novorođenčeta će sam ispasti nekoliko tjedana nakon rođenja.

Važno je znati kako se pravilno brinuti za pupak bebe kako biste spriječili eventualnu infekciju. I bili sigurni da znate što radite.

 

Uloga pupkovine

Pupkovina je vitalni dio trudnoće, prenosi hranjive tvari i kisik od vas do vašeg djeteta. Jedna strana pupkovine se veže za vašu posteljicu, dok je druga strana pričvršćena za abdomen vašeg fetusa. Može narasti i do oko 60 centimetara. Njom se osigurava da vaše dijete ima dovoljno prostora za sigurno kretanje bez rizika da ošteti pupkovinu ili posteljicu.

 

 

Što se događa s pupkovinom nakon rođenja?

Nakon što se beba rodi, pupčana vrpca se steže i reže blizu djetetova pupka. Ono što je ostalo je kratak batrljak na pupku vaše bebe koji će se početi sušiti, zacijeliti i na kraju otpasti tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

 width=

Kada pupkovina otpada?

Batrljak pupkovine vaše bebe počet će se sušiti i početi zacjeljivati ​​odmah nakon što je prerezan. Nakon što se potpuno osuši, otpasti će. Ovaj proces ozdravljenja ne traje jako dugo — u prosjeku oko dva tjedna nakon rođenja.

Međutim ne postoji precizna vremenska linija kojom bi se točno moglo predvidjeti kada će vašem novorođenčetu otpasti batrljak. Dok će ih većina beba izgubiti  za otprilike dva tjedna, nekima će otpasti za manje od tjedan dana, dok će drugima trebati i do tri tjedna.

Pod pretpostavkom da nema aktivnog krvarenja ili znakova infekcije poput crvenila ili otekline, nema razloga za brigu ako rano otpadne. Normalno je da područje isprva izgleda malo crveno, a zatim zacijeli s vremenom.

 

Kako brinuti za pupak bebe?

Njega pupkovine važna je kako bi se spriječila iritacija i moguća infekcija. Budući da batrljak pupkovine ispada sam od sebe, briga o pupkovini više je u održavanju područja čistim, suhim i bez svega što bi moglo izazvati iritaciju.

 

Slijedite ove savjete za njegu:

brinuti za pupak bebe

Održavajte područje suhim.

Područje pupkovine vaše bebe morate što je češće moguće držati izloženo zraku kako bi se baza pupkovine osušila i ubrzao proces ozdravljenja. Umjesto kupanja u kadi, za početak kupajte ih spužvom.

Održavajte područje čistim.

Nježno tretirate područje i održavate ga što čišćim. Iako se prije preporučivalo nanošenje alkohola na pupkovinu, istraživanja govore da to zapravo može ubiti bakterije koje su potrebne da se batrljak osuši.

Ne izazivajte iritaciju.

Najbolji način  je da pustite da batrljak ispadne sam. Koristite pelene za novorođenče koje imaju poseban izrez za područje pupkovine ili preklopite običnu pelenu kako biste spriječili iritaciju pupka. Potražite bodije koji se kopčaju sa strane, a ne na dnu tako da ne iritiraju djetetov pupak kada ih nosite i skidate.

Na što morate paziti kada ćete brinuti za pupak bebe:

Ako vaše dijete plače kada dodirnete pupak ili područje oko njega, ili se pojavi oteklina oko baze pupkovine ili crvenilo obratite se pedijatru. Posebno ako ima žućkasti iscjedak neugodnog mirisa ili krvarenje oko područja pupkovine. Normalno je nekoliko kapi krvi, ali aktivno krvarenje nije.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite svom pedijatru. Ako vaš liječnik utvrdi da postoji infekcija, moći će vam propisati lijekove koji će spriječiti njezino širenje.

POVEZANO: Kako ublažiti plinove kod beba?