Bebe Savjeti i njega

Kako ublažiti plinove kod beba?

Kako ublažiti plinove kod beba? Bebe.hr portal

Za ublažiti plinove kod beba, i kao pomoć vašem djetetu da se osjeća ugodnije, postoji mnogo kućnih lijekova. Svaki sam za sebe nije siguran da će funkcionirati. Ali možete tada pokušati  kombinirati nekoliko metoda .

 

Metode koje mogu pomoći u smanjenju nervoze i ublažiti plinove kod beba:

 

Manje gutanje zraka kod hranjenja može ublažiti plinove kod beba

Ako dojite, pratite hranjenje vaše bebe kako biste smanjili količinu zraka koji se proguta tijekom dojenja. Ako hranite na bočicu, pobrinite se da su usne zatvorene oko bočice i da mlijeko ispuni cijelu bradavicu dok se beba hrani. Ukoliko je potrebno, razmislite o isprobavanju različitih bradavica kako biste vidjeli što najbolje odgovara vašoj bebi.

 

Položaj tijekom hranjenja

Dok hranite vašu bebu pripazite na njen položaj odnosno da je glava pozicionirana više u odnosu na tijelo tijekom hranjenja.

 

 

ublažiti plinove kod beba

 

Podrigivanje

Nakon svakog hranjenja, držite bebu uspravno i nježno je tapšajući po leđima potaknite da podrigne. Uzmite u obzir i podrigivanje usred obroka, kako biste se pokušali riješiti zraka prije nego što uđu u crijeva.

 

Polegnite bebu na trbuh

Stavljanje bebe na trbuščić, uz nadzor, može pomoći izbacivanju neželjenog zraka. Druga opcija je da se malo igrate “bicikla” dok beba ravno leži na leđima odnosno da pomičete nožice vaše bebe kao da biciklira.

 

Protok mlijeka

Ako vaše mlijeko kada dojite izlazi brže vaša beba može na kraju progutati mlijeko samo da zadrži korak, zadržavajući zrak. Da biste to spriječili, pokušajte pumpati. Ako imate preobilne zalihe, pokušajte hraniti samo s jedne dojke odnosno ne prelazite na drugu stranu usred hranjenja. Tako ćete osigurati da vaša beba ima dobru ravnotežu prednjeg/zadnjeg mlijeka.

Ako hranite na bočicu, razmislite o različitim opcijama bočice kao što su ventilirane, nagnute ili sklopive. Sa kojima možete smanjiti brzinu protoka mlijeka. U slučaju da koristite formulu, pazite da se formulacije u prahu slegnu nakon protresanja, jer to može povećati broj mjehurića zraka. Ili prijeđite na već pomiješane tekuće formulacije.

 

Vaša prehrana

Prehrana majke ponekad može biti uzrok plinova u dojenčadi, naravno u slučaju da dojite dijete. Sve što majka jede pridonosi sastavu njihova majčinog mlijeka. Majčina prehrana koja može pridonijeti povećanju plinova kod beba uključuje pšenicu, jaja, mliječne i orašaste plodove.

Međutim, majčino mlijeko je također lakše probavljivo od adaptiranog mlijeka, a utvrđeno je da dojene bebe imaju manje plinova. Svakako ukoliko ublažiti plinove kod beba odite dnevnik svoje prehrane. I kratko eliminirajte jednu skupinu hrane, ako dojite, da testirate. Na taj način moći ćete detektirati jeli mogući uzrok plinova kod bebe vaša hrana.

Simetikon

Simetikon je siguran lijek koji se može kupiti bez recepta za smanjenje plinova. Simetikon mijenja površinsku napetost mjehurića plina, čime olakšava njihovu apsorpciju ili uklanjanje iz probavnoga sustava. Studije su pokazale da ove kapi plina možda nisu puno bolje od placeba za grčeve, ali se vrlo dobro podnose i nisu štetne.

Mnoga druga rješenja koja se prodaju u svrhu ublažavanja plinova uključuju vodu za bolove, koja može sadržavati razne biljne čajeve (kao što su kamilica, sladić i komorač). Iako se ovi mogu činiti sigurnima, utvrđeno je da neki od ovih proizvoda sadrže nesigurne sastojke, čak i ako su homeopatski. Svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što razmislite o bilo kojem biljnom lijeku.

 

ublažiti plinove kod beba

 

Kada trebate posjetiti liječnika zbog plinova?

Imajte na umu da bez obzira što radite, neke će bebe jednostavno “vjetriti” više i češće. Većina simptoma će se povući kada njihov gastrointestinalni sustav sazrije s vremenom. Međutim postoje simptomi koji  mogu ukazivati ​​na temeljni medicinski problem.

Obratite se svom liječniku ako vaša beba uz plinove ima i:

  • Povraćanje i proljev
  • Krv u stolici
  • Opstipaciju
  • Slabo dobivanje na težini
  • Groznicu
  • Osip, kao što je koprivnjača
  • Ili ako beba pretjerano puno plače

Zapamtite da će se ova bolna faza najčešće riješiti kako probavni sustav vaše bebe sazrijeva. Duboko udahnite, jer će i ovo “proći”.

POVEZANO: Postoji li povezanost između alergije na hranu i ekcema kod djece?