Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Žutica u novorođenčadi – Jeli štetna i kada ići doktoru?

Žutica u novorođenčadi - Jeli štetna i kada ići doktoru? Bebe.hr portal

Žutica u novorođenčadi javlja se u gotovo polovice svih normalnih novorođenčadi. Obično ne uzrokuje probleme i općenito nestaje do kraja prvog tjedna nakon rođenja. Ako se žutica pojavi unutar 24 sata od rođenja, ili je još uvijek prisutna nakon 2 tjedna, obratite se svom liječniku ili lokalnoj bolnici.

 

Kako je prepoznati?

 

 width=

 

Prepoznati ćete je po žutoj boju kože i bjeloočnica. Prvih nekoliko dana nakon rođenja, postoji tendencija nakupljanja bilirubina u krvi jer jetra vaše bebe ne rade još dovoljno dobro. I to uzrokuje žutu boju.

Vrlo je važno i pogledati boju bebine stolice. Ako je blijeda, treba napraviti analizu krvi kako bi se provjerila razina obrađenog (konjugiranog) bilirubina. Ako je povišena, bebu je potrebno što prije uputiti liječniku specijalistu koji se zove dječji gastroenterolog. Jedna od najčešćih bolesti jetre koja uzrokuje žuticu kod beba je stanje koje se zove bilijarna atrezija.

 

Koliko je žutica štetna za bebu?

 

Žutica u novorođenčadi

 

Za većinu beba žutica nije štetna. Međutim vrlo visoke razine neprerađenog bilirubina u krvi mogu dovesti do problema sa sluhom i oštećenja mozga. I tada će bebama trebati liječenje. Najčešći tretman u ovoj situaciji je fototerapija odnosno držanje bebe pod posebnim svjetlima.

Produljena žutica također može biti posljedica bolesti kao što su infekcija mokraćnog sustava, problemi sa štitnjačom ili bolest jetre. Zbog toga je važno da se obratite svom lokalnom liječniku ako žutica traje duže od 2 tjedna.

 

Kada je veća vjerojatnost da će nastati žutica u novorođenčadi?

Veću vjerojatnost da će se razviti žutica imaju prijevremeno rođene bebe, bebe s bolešću jetre kao i bebe s infekcijom mokraćnog sustava. Isto tako na i Rh bebe odnosno bebe čije krvne stanice imaju drugu krvnu grupu od njihove majke.

 

Žutica u novorođenčadi

 

Hoće li žutica u novorođenčadi uzrokovati dugotrajne probleme?

Uglavnom nema dugotrajnih problema nakon žutice kod beba. Bebe koje su imale visoku razinu žutice trebaju redovito provjeravati sluh. Oštećenje mozga zbog vrlo visoke razine žutice sada je iznimno rijetko jer se razine pažljivo prate tijekom prvih nekoliko dana života u bolnici. Svakako je najbolje razgovarati sa svojim liječnikom ako smatrate da imate razlog za brigu.

POVEZANO: Kako spriječiti upale uha kod beba i djece