Savjeti i njega Trudnice

Prva dva tjedna s novorođenčetom, što iskreno očekivati?

Prva dva tjedna s novorođenčetom

Donosimo iskreno iskustvo mlade mame koja je nedavno rodila. Uspjeli smo nažicati sat vremena njenog dragocjenog vremena da nam podijeli sve ono što bi njoj bilo draže da je znala o odgoju prva dva tjedna djeteta.

Izlazak iz bolnice:

Naša mlada mama iskreno je progovorila o svojim strahovima. S obzirom da se u bolnici ipak osjećala sigurno, i samopouzdano jer joj je pomoć oko bebe nadohvat ruke, nervoza je počela kada je krenula kući. Koliko god je bila sretna što napokon dolazi doma, toliko ju je počela hvatati nervozna hoće li znati što treba?

Dolazak kući:

Dolazak kući može biti predivan, vaši članovi obitelji i prijatelji koji vas dočekuju ili dolaze može biti jedna od najljepših uspomena. Međutim visoka razina iscrpljenosti, suzdržavanje od bacanja u plač, pokušaja hranjenja i želje da budete prisutni s obitelji – i sve ovo u isto vrijeme – mogu napraviti veliki stres. Iako je našoj mladoj mami drago da ima uspomene na obiteljski susret s bebom, gledajući unatrag, kaže da ne bih to ponovila.

Savjetuje da dođete sami kući sa partnerom, samo vas troje, u praznu i tihu kuću. Odite zajedno do njene nove sobice ili prostora u kojem će biti. Povežite se sa svojim partnerom i djetetom prvo, nemojte si raditi stres. Tek kada se naspavate i kada ste spremni zovite ostale.

 width=

Prva dva tjedna s novorođenčetom:

Prvi dani i noći uglavnom su se sastojali od pokušaja da shvati kako dojiti, čekanja da dođe mlijeko. Neprospavanih noći i pokušavanja uspavljivanja ​​bebe. I iskreno – puno plakanja između. Tvrdi da je najviše zahvalna što joj je došla njezina mama prvi tjedan. Pogotovo zato što se suprug vrlo brzo morao vratiti na posao. Ako se želite makar malo naspavati, mama je neprocjenjiva. Naravno ako će mama htjeti doći i biti sa vama.

Prvi odlazak kod pedijatra dobro je prošao međutim doktor je objasnio da mu treba pomoći da iz bebe izbaci prvi (veliki) mekonijski izmet. I zatim ubod u petu za analizu krvi na bilirubin. Nećemo ulaziti u detalje, ali budite spremni.

Najkorisnije što je napravila je to što je unaprijed opskrbila torbu za pelene jer su prošli kroz dvije pelene, dvije odjeće, tri deke, pun list tog bijelog papira koji su stavili na ispitne stolove i krpu za podrigivanje. Ukratko, njezin je broj bilirubina bio dovoljno visok da bi opravdao ponovni test sljedećeg dana. Što znači ponovno vraćanje i vađenje krvi i naravno beba koja se više puta ubode u petu znači vrištanje i ostavljanje mame u panici.

Dojenje

 width=

Iako ju je liječnik upozorio da će dojenje biti dosta bolno, mislila je da možda pretjeruje. Međutim nažalost ne! Najviše je bilo bolno u području bradavica koje su ispucale i krvarile.

Problemi s dojenjem ne prestaju nakon što preživite početnu borbu. Što se našoj mladoj mami dogodilo da su joj se začepili mliječni kanali što je dovelo do drastičnog smanjenja količine mlijeka i mrzovoljnog djeteta koje je odlučilo da je zaboravilo svoje osnove dojenja.  Liječnik joj je pripisao antibiotik kako bi spriječio da se stanje ne pretvori u potpuni mastitis. Tvrdi da se osjećala užasno ta tri dana, pokušavajući pročistiti te kanale. Ali je i to preživjela.

Mjerenje težine

Zatim, bebin dvotjedni rođendan, vođenje na provjeru težine kako bi provjerili jeli se beba vratila na težina sa poroda. Ispalo je da beba ne samo da nije vratila težinu nego je i izgubila nekoliko grama od prošlog tjedna. Ovo je mladu mamu natjeralo da započne ispumpavanje nakon svakog hranjenja. I davanja bočice svega što je mogla ispumpati. Međutim dovoljno je bilo da to radi cijeli vikend i beba se vratila na svoju porođajnu težinu!

Sjeća se da se osjećala skroz poraženo kada je vidjela da je beba smršavila. Činilo joj se kao da nije dovoljno učinila za nju i da ju je iznevjerila. Tipična anksioznost novopečene mame. Ali sada zna da je jedino važno da je zdrava, i da bi učinila što god je potrebno da joj pomogne. Ne ide uvijek sve po planu, i to je isto normalno.

Dakle, takva su bila prva dva tjedna s novorođenčetom! Ne želimo slati negativnu sliku, ali isto tako niti se ponašati kao da je bilo lako! Naša mama voljela je čitati iskustva drugih mami dok je bila trudna, i voljela bi da je čitala još i više kako bi znala da je sve što je osjećala i doživjela potpuno normalno. Bila su to i najbolja i najzaslužnija dva tjedna u njenom životu kaže, kao i najteža. Ali, unatoč muci i dalje tvrdi da bi sve bih ponovila.

POVEZANO: 10 inspirativnih citata o bebama za dobro raspoloženje!