Djeca Savjeti i njega

Pasta za zube za odrasle i za djecu: Postoje li razlike?

Pasta za zube za odrasle i za djecu: Postoje li razlike? Bebe.hr portal

Postoji li razlika između paste za zube za odrasle i za djecu? I može li vaše dijete koristiti vašu pastu za zube i obrnuto? Dajemo odgovore!

 

Koje su razlike?

 

Razlika između paste za zube za odrasle i za djecu je sadržaj fluora.

Fluor je prirodni element kojeg nalazimo u vodi i hrani. Izlučujemo ga kroz urin, slinu i znoj.

Dodavanjem fluorida pasti za zube, danas se pomaže održavanju zdravlja zubi prevenirajući nastanak karijesa. Fluorid pomaže u obnavljanju minerala koje caklina gubi, a također pomaže u borbi protiv štetnih bakterija.

Fluorid je čest sastojak i dječje i odrasle paste za zube, ali njegova količina varira ovisno o varijanti paste za zube i kome je namijenjena. Vašem djetetu treba pasta za zube sa sadržajem fluora koja je prikladna njegovoj dobi i potrebama. Primjerice količina fluora u pastama za zube za djecu do druge godine (500 ppm) je duplo manja od one od tri do šest godina (1000 ppm).

Što je fluoroza?

Previše fluora može dovesti do dentalne fluoroze ili pojave bijelih mrlja na zubima. Djeca će vjerojatno razviti fluorozu ako su izložena previše fluora prije nego im izbiju zubi ili probiju zubno meso.

Fluoroza ipak nije ozbiljan problem sa zubima i ne bi trebala ugroziti zdravlje zuba. Vaš će zubar putem stomatoloških pregleda znati ima li vaše dijete fluorozu.

 

pasta za zube

Pasta za zube za odrasle više je abrazivna

Kako bi učinkovito čistila površine zuba pasta za zube mora biti dovoljno abrazivna. Dječja pasta za zube, međutim, puno je manje abrazivna od paste za zube za odrasle. Često ćete ih pronaći u gel formuli koja odgovara osjetljivim mliječnim zubima.

 

Paste za zube za djecu je sigurnija za gutanje

Dječja pasta za zube posebno je formulirana tako da je sigurna za gutanje. To ne znači da djeca mogu progutati svoju pastu za zube. Međutim, neće biti štetno ako unose male količine.

 

 width=

Razlike u rasponu okusa

Budući da djeca uglavnom ne vole mentu, proizvođači se više prilagođavaju proizvodima u raznim okusima. Tako možete pronaći paste za zube s voćnim okusima i u raznim bojama. Čak su i pakiranja često prilagođena malim korisnicima.

 

Je li sigurno koristiti pastu za zube mog djeteta?

Paste za zube vašeg djeteta napravljene su da budu nježne, tako da vam sigurno dječja pastu za zube neće naškoditi. Ipak, sigurnije je da koristite pastu za zube za odrasle koja nadopunjuje vaše potrebe za oralnim zdravljem.

Općenito, nema prevelike razlike između dječje i paste za zube za odrasle. Sve vrste pasta za zube su slične po tome što pomažu u održavanju zdravlja zubi i desni.

POVEZANO: Utjecaj kućnih ljubimaca na razvoj vašeg djeteta