Djeca Savjeti i njega

Vaše dijete mrzi šišanje? Donosimo savjete kako olakšati proceduru

Vaše dijete mrzi šišanje? Donosimo savjete kako olakšati proceduru Bebe.hr portal

Mnogi roditelji suočili s problemom kada dijete mrzi šišanje. Neka djeca pri samom pogledu na škare za šišanje postanu histerična. Kako bi vam olakšali muke donosimo prijedloge za smanjenje traume šišanja.

Odite profesionalcu koji je namijenjen baš djeci

Postoje saloni za šišanje posebno namijenjeno djeci. Moguće da imaju igračke s kojima vaše dijete može igrati. Ili druge distrakcije koje ih mogu omesti da jedva primijete da se šišaju. Svakako osobe koje šišaju svakodnevno djecu imaju već iskustvo i sigurno puno taktika koje vam mogu pomoći.

Posjeta frizeru bez vas

Ako vaše dijete vrišti i bježi kod svakog posjeta frizeru, probajte zamoliti neku drugu blisku osobu sa kojom će se možda ponašati smirenije. Primjerice dadilju, roditelje ili kumove. Ovo nekad upali.

dijete mrzi šišanje

Praćenje ponašanja kada dijete mrzi šišanje

Ako vaše dijete histerično plaće pri svakom šišanju probajte shvatiti u kojem trenutku se to dogodi ili pojača. Neku djecu plaši sam izgled škarica, drugu možda zvukovi. Možete i pitati dijete koji dio mu je najviše strašan.

Šišanje u fazama

Ukoliko je dijete mrzi šišanje i nemirno je te ga ne možete dobro ošišati u jednom pothvatu pokušajte u fazama i to kada je ometen nečim.

Zanimacija

Ako ih šišate doma, možete pustiti crtiće ili pjesmice koje vole. Dati im omiljene igračke, slikovnice ili slatkiše koje će im odvući pažnju.

 width=

Dok se kupa

Nekim roditelji tvrde da im je šišanje uspjelo tek je dijete u kadi. Tada je i lakše ošišati kosu jer je mokra. Dijete može biti zaokupljeno igranjem sa brodićima da uopće ne primjećuje što radite.

Model

Pokušajte pretvoriti šišanje u igru. Možete im reći ” Igrajmo se frizera!” I počnite šišati prvo neku lutku. Ili starije dijete, partnera, tko god je voljan. Neka pri tome, ako se radi o osobi, ta osoba bude sretna i vesele i pokazuje ugodu. A onda se izmjenjujte. Kada vaše dijete vidi kako se šiša kosa, možda mu pomogne da vidi da se nema čega bojati.

POVEZANO: Kako izbjeći izljeve bijesa vašeg djeteta?