0 do 12 tjedana Trudnice

16 ranih znakova koji otkrivaju trudnoću

16 ranih znakova koji otkrivaju trudnoću Bebe.hr portal

Svaka trudnoća je specifična i nemaju sve žene iste znakove koji otkrivaju trudnoću. Čak i ako ste već rodili ne morate imati iste simptome. Također su često slični onima prije mjesečnice, pa ih nije lako prepoznati. Isto tako moguće je da nemate niti jedan od znakova i da ste svejedno trudni.

 

16 ranih znakova koji otkrivaju trudnoću

 

1. Menstruacija je izostala

Kasni? Sada bi bilo savršeno vrijeme da napravite test na trudnoću. Ovo je prvi znak koji žene obično primijete i nakon kojeg prate ostale znakove.

2. Iscjedak

Iscjedak bez mirisa, bijeli boje i pojačan zajedno sa ostalim znakovima moguć je pokazatelj trudnoće.

3. Grčevi i krvarenje

Grčevi poput menstrualnih ali nešto slabiji javljaju se obično i uz blago krvarenje ili mrlje smečkaste ili ružičaste boje. Mogu se pojaviti tjedan do dva nakon oplodnje.

otkrivaju trudnoću

4. Mučnina

Iako je poznata kao jutarnja mučnina, ona se može dogoditi u bilo koje doba dana. Većina žena osjeća se bolje do 2.tromjesečja. I dok nemaju sve žene mučnine, one koje ih imaju mogu i povraćati. Nije baš najugodniji znak trudnoće znamo ali nosi lijepe vijesti.

5.Tvrde i osjetljive grudi otkrivaju trudnoću

Bolnost i nabreknutost grudi jedan je od najranijih znakova trudnoće. Obično nestaje nakon 1. tromjesečja. Moguće je i da areole oko bradavica potamne.

6. Nadutost trbuha

Primijetili ste da vam je odjeća tijesna oko struka? I ovo je normalno, hormonske promjene mogu vas ostaviti napuhanim.

otkrivaju trudnoću

7. Odbojnost prema hrani i mirisima

Mogu vam početi smetati određeni mirisi i izazvati mučninu. A možete početi imati i želje za određenom hranom. Ovo može čak potrajati i kroz čitavu trudnoću.

8. Umor

Znak koji dolazi vrlo rano. Povišene razine progesterona mogu učiniti da se osjećate iscrpljeno i pospano. Kao i niska razina šećera u krvi i nizak krvni tlak. Ako se uhvatite kako često zijevate znajte da će i to najvjerojatnije nakon prvog tromjesečja proći.

otkrivaju trudnoću

9. Promjene raspoloženja

Česti znak u trudnoći su promjene u raspoloženju. Usponi i padovi, kao suze i impulzivnost popratna su pojava.

10. Porast temperature

Bazalna temperatura viša od normalne (BBT) može biti znak trudnoće.

11. Mokrenje je češće

Vaš se mjehur puni češće, zahvaljujući dodatnoj tekućini u vašem tijelu. Međutim ovaj znak obično dolazi nakon mjesec i pol dana od začeća.

 width=

12. Zatvor

Tijekom trudnoće visoke razine hormona progesterona mogu izazvati konstipaciju. Progesteron usporava prolaz hrane kroz crijeva te usporava peristaltiku.

13. Glavobolja i bolovi u leđima

Neke trudnice imaju simptome poput učestalih glavobolja, kao i bolove u donjem dijelu leđa. Bol u leđima dolazi kako se dijete raste i opterećuje kralježnicu i mišiće. Nije neuobičajeno da da imate ovaj simptom kroz cijelu trudnoću.

14. Vrtoglavice i nedostatak daha

Vašoj budućoj bebi treba kisika pa je moguće da će te ponekad ostati bez daha, imati vrtoglavice (kod nekih čak i nesvjestice).

15. Metalni okus u ustima

Samostalno metalni okus u ustima naravno ne ukazuje na trudnoću ali zajedno sa ostalim znakovima može ukazivati da ste trudni.

otkrivaju trudnoću

16. Test na trudnoću

Ako je ovaj rezultat pozitivan onda čestitamo! Vrijeme je da zakažete pregled kod liječnika. Iako je jedina sigurna potvrda trudnoće test iz krv, kućni testovi na urin pokazuju jako visoku točnost, gotovo 99%. Naravno tu je bitno da ih ne radite prerano, odnosno prije nego očekujete početak mjesečnice.

POVEZANO: Grčevi u ranoj trudnoći: Simptomi, uzroci, trajanje i kada je ozbiljno!