Kako izbjeći izljeve bijesa vašeg djeteta?

19/05/2022

Izbjeći izljeve bijesa, koji se javljaju kod gotovo sve male djece, počevši u dobi od 2 do 3 godine, veliki je spas za roditelje i okolinu. Mala djeca još nemaju sposobnost izražavanja bijesa i frustracije riječima i ovo se ponašanje smatra normalnim dijelom odrastanja.

Međutim to se ne odnosi na djecu školske dobi. Ali sve do tada probajte razumjeti da je to njihov način izražavanja.

Iako ne možete uvijek izbjeći napade bijesa, možete ih učiniti manje vjerojatnim. Identificiranjem i prepoznavanjem onoga što pokreće vaše dijete pozitivno i negativno važan je dio rješavanja takve situacije. Kao i razgovor sa djetetom u kojem pričate o njegovim emocijama.

Kako bi potakli pozitivno ponašanja vašeg malog člana obitelji, dajemo vam nekoliko ideja kako izbjeći napade bijesa

 

 

Korak po korak — postavite svoje dijete da nauči od malena postepeno svladati zadatak. Počnite s nečim jednostavnim prije nego što prijeđete na zahtjevnije zadatke. Omogućite mu igračke i igrice koje su primjerene dobi djeteta.

Izbjeći izljeve bijesa moguće je davanjem kontrole — pokušajte svom djetetu dati kontrolu i izbor nad malim stvarima. Ukoliko zadovoljite potrebu za neovisnošću kod vašeg dijete možete smanjiti napade bijesa.

 

Izbjeći izljeve bijesa

Upoznajte granice svog djeteta — naučite kada je vaše dijete umorno, koliko mu je sna i hrane potrebno, sa čim se osjeća ugodno. Kao i kada nije dobro, jer tada definitivno nije najbolje vrijeme za odlazak u kupovinu, posjet prijateljima ili rodbini.

Smanjite iskušenja — ovo nije uvijek moguće, pogotovo izvan kuće gdje se okoliš ne može kontrolirati. I nije dobro kao jedina taktika ali može pomoći ako koristite i ostale. Predmete koje ne želite da vaše dijete dodiruje sakrijte od pogleda i dohvata kako biste smanjili vjerojatnost da se oko njih razviju borbe.

 

Izbjeći izljeve bijesa

 

Nagradite i pohvalite dobro ponašanje – pobrinite se da vaše dijete dobije dovoljno pažnje kada se dobro ponaša. Znajte što voli i to mu omogućite kada primijetite da je vaše dijete bilo dobro taj dan, ili kada je na smiren i ugodan način komunicirao.

Ometanje — iskoristite djetetov kratki raspon pažnje tako što ćete se preseliti u drugo okruženje, promijeniti aktivnosti ili mu ponuditi drugačiji predmet.

Verbalno izražavanje — potaknite djecu da koriste riječi i da se postepeno prebace sa fizičke ekspresije potreba. Možete se na nježan način djetetu obratiti i zamoliti ga da vam objasni što vam smeta jer ga ne možete razumjeti. Djelujte uvjerljivo. Postavite mu pitanja i kažite da bi mogli razumjeti što vam odgovara da se mora smiriti.

POVEZANO: Izljevi bijesa kod djece : Što nam ukazuju i koji su uzroci?

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr