Djeca Savjeti i njega

Utjecaj kućnih ljubimaca na razvoj vašeg djeteta

Utjecaj kućnih ljubimaca na razvoj vašeg djeteta Bebe.hr portal

Ukoliko niste sigurni je li utjecaj kućnih ljubimaca na vaše mališane pozitivna stvar, sada ćemo vam malo olakšati. Gotovo sva djeca vole svoje kućne ljubimce, a ta velika i mala stvorenja ih zauzvrat poučavaju, oduševljavaju i nude im posebnu vrstu druženja.

 

Istraživanje

Prema studiji iz 2017-te, koju je vodio dr. Westgarth sa sveučilišnog Instituta za infekcije i globalno zdravlje, pokazuje da kućni ljubimci mogu poboljšati društvene vještine i samopoštovanje djece. Studija je objavljena u International Journal of Environmental Research and Public Health i financirana od strane Waltham™.

Odrastanje s kućnim ljubimcem može donijeti društvene, emocionalne i obrazovne koristi djeci. Djeca s kućnim ljubimcima imaju veće samopoštovanje, manje su usamljeni i imaju poboljšane društvene vještine.

To istraživanje samo potvrđuje razne tvrdnje da kućni ljubimci mogu pomoći u zdravom razvoju djeteta.
Razvijanje pozitivnih osjećaja o kućnim ljubimcima može doprinijeti djetetovom samopoštovanju i samopouzdanju. A pozitivni odnosi s kućnim ljubimcima mogu pomoći u razvoju odnosa povjerenja s drugima. Dobar odnos s kućnim ljubimcem također može pomoći u razvoju neverbalne komunikacije, suosjećanja i empatije.

POVEZANO: 11 savjeta kako disciplinirati svoje dijete

Iz studije proizlazi da je presudna dob za utjecaj kućnih ljubimaca na samopoštovanje najveća za djecu mlađu od 6 godina te adolescente iznad 10 godina. Također, zbog veće razine interakcije u usporedbi s drugim kućnim ljubimcima, smatra se da su psi i mačke najbolji pružatelji socijalne podrške.

utjecaj kućnih ljubimaca

 

Ostale prednosti utjecaja kućnih ljubimaca

Većina roditelja, kod dovođenja novog kućnog ljubimca, računa da će se njihovo dijete na taj način naučiti odgovornosti. No, većina ne zna da to također utječe na djetetov emocionalni, kognitivni, društveni i fizički razvoj.

Još neki od načina na koji kućni ljubimci pomažu u razvoju vašeg djeteta su što im oni:

• Pomažu u učenju,
• Pružaju utjehu,
• Potiču njegovanje i brigu o drugima,
• Pomažu kod tjelesne aktivnosti djeteta.

Mnoga djeca provode sate družeći se sa svojim kućnim ljubimcem. Neka od njih im čitaju, te na taj način nesvjesno vježbaju svoje čitanje. Djeca, kako i odrasli, se rado sklupčaju sa kućnim ljubimcem kad su tužna, ljutita ili jednostavno uplašena.

Što dokazuje da kućni ljubimci pomažu utješiti djecu i velike su šanse da će takva djeca biti manje tjeskobna i povučena u budućnosti. Nadalje, briga za životinje potiče i brigu za ostala bića oko nas te se djeca od najranije dobi uče brizi o drugima. Još jedna od prednosti imanja kućnog ljubimca u vašem domu je ta što oni grade i produbljuju obiteljske veze. U brizi za svog kućnog ljubimca mnoge obitelji postanu još bliže.

 

 width=

 

Kod planiranja kupnje kućnog ljubimca važno je znati da su uključenost roditelja, otvorena rasprava i planiranje neophodni kako bi to postalo pozitivno iskustvo za sve. Dijete koje se nauči brinuti se za životinju te se prema njoj ponašati ljubazno i strpljivo, može dobiti neprocjenjivu obuku u učenju kako se ponašati prema ljudima na isti način.

 

Utjecaj kućnih ljubimaca na trudnice

Dodatna napomena za trudnice, pogotovo u prva tri mjeseca – ukoliko imate mačku za kućnog ljubimca, zamolite nekog drugog da čisti mačji izmet. Isto vrijedi i za papige, glodavce i kuniće. A za one koji žive na selu tu se odnosi i na svinje, ovce, koze, i krave. Također često perite ruke, ne hranite mačku sa sirovim mesom. Kućni ljubimci ne moraju stvarati povećan rizik za infekciju ploda trudnice ako se pravilno brinete o njima i sebi. Možete bezbrižno živjeti sa njima samo se pridržavajte mjera.

Izvor:

https://www.mdpi.com/1660-4601/14/3/234

https://www.waltham.com/news-events/family-pets-help-childrens-development

POVEZANO: Što trudnice u prvom tromjesečju trebaju izbjegavati