Djeca Savjeti i njega

11 savjeta kako disciplinirati svoje dijete

11 savjeta kako disciplinirati svoje dijete Bebe.hr portal

Kako disciplinirati svoje dijete uspješno? Djeca se ne rađaju s društvenim vještinama. Uspješno postavljanje pravila naučiti će dijete o primjerenom ponašanju koja ostaju s njima i u odrasloj dobi. Koncept pravila ne služi da se dijete sputava, nego da se spriječi i ograniči neprikladno i agresivno ponašanje.

Postavljanje pravila zahtjeva i od vas dosljednost. U procesu postavljanja pravila testirane su i vaše granice, vaša sposobnost postavljanja i održavanja pravila i dogovora.

 

Donosimo 11 savjeta kako disciplinirati svoje dijete

 

1. Krenite prvo od sebe

Ukoliko i sami sebi ne djelujete uvjerljivo kada postavljate granice, vjerujte nećete ni biti. U cijelom procesu i interakciji bitno je da i sami postavite i dogovorite ono što znate da možete. Ako osjetite da nešto ne možete, prije nego krenete postavljati granice preispitajte se što vas koči. Obratite se osobama koje vidite da su isti strah i osjećaj nemoći već svladali ili ga nisu ni imali. Odnos s djecom je rast i za roditelje. I mnogi izazovi koji vas čekaju tu su i za vaš vlastiti rast. Ni jedna osoba ne zna sve, i sasvim je normalno, dapače i zrelo da spoznate svoja ograničenja i zatražite pomoć.

 

2. Usredotočite se na ponašanje, a ne na dijete

Kada donosite pravila i komunicirate s djetetom nemojte reći svom djetetu da je loše. Uvijek recite da je određeno ponašanje loše. Želite da znaju da ih volite , ali ne volite način na koji se trenutno ponašaju. Ovo je baza za sve daljnje korake.

 

disciplinirati svoje dijete

 

3. Dajte svom djetetu izbor i alternativu

Ako svom djetetu date mogućnost izbora , osjećat će se kao da ima glas. Samo pazite da ne nudite previše opcija i da su sve produktivne. Primjer: “Imaš izbor: možeš jesti jabuku ili bananu.” Uvođenje previše opcija je kontraproduktivno.

Ako želite primjerice da vaše dijete prestane raditi nešto, ponudite mu način da izrazi svoju frustraciju. Moraju naučiti da su njihove emocije i impulsi prihvatljivi, ali da nisu i svi načini izražavanja prihvatljivi. Primjerice dozvolite mu da udara po jastuku ali ne po drugim ljudima i djeci.

 

4. Disciplinirati svoje dijete lakše je uz blagi prijelaz

Određene situacije i doba dana mogu potaknuti loše ponašanje. Jedan od većih je prijelaz s jedne aktivnosti na drugu. Primjerice kada ih morate zaustaviti u igri kako biste ručali. Upozorite svoje dijete kako bi bilo spremnije za promjenu brzine. Recite mu “Nakon što sagradiš kocke, idemo ručati”.

 

5. Odaberite svoje bitke

Ako previše puta dnevno kažete “ne”, izgubit će svoju učinkovitost. Odvojite prioritete. I usmjerite se na ona ponašanja koja čine najvišu štetu. Ako zanemarite manji prekršaj (kao npr. vaše dijete vrišti kad čitate poruke i niste fokusirani na njega), na kraju će to prestati činiti jer će vidjeti da vas to neće potaknuti. Definirajte što vam je važno, u skladu s tim postavite ograničenja.

 

 width=

 

6. Uvedite posljedice

Vaše bi dijete trebalo naučiti prirodne ishode svog ponašanja. Međutim vrištanje i udaranje, nije posljedica koju pokušavate poslati. Smisao će se izgubiti i situacija će brzo eskalirati.
Ako ste u iskušenju da se i sami ponašate kao dijete, zapamtite da ste odrasli u ovoj situaciji. Postoji mnogo učinkovitijih načina prenošenja vaše poruke od udaranja ili vrištanja. Ukoliko ste previše uzrujani, uzmite si vrijeme da se ohladite.

Posljedice koje treba uvesti zapravo trebaju učiti dijete da odabirom primjerenog ponašanja dobivaju što žele. Na primjer, ako inzistiraju na igranju igre i ne idu spavati, tada im možete reći da neće dobiti priču za laku noć. Bitno je također, da ste tu usklađeni s partnerom i da dijete ne uči da ako mu vi nećete omogućiti što želi, iako je bilo neposlušno, da će mu to dati drugi roditelj.

 

7. Disciplinirati svoje dijete najbolje je kroz kratke rečenice

Dijete od godinu dana nema kognitivnu sposobnost razumijevanja složenih rečenica. A djeca od 2 ili 3 godine još uvijek nema dovoljno pažnje da upije ono što govorite ako govorite predugo. Zato pokušajte govoriti kratkim rečenicama, kao što je “Bez udaranja”. Ovo je puno učinkovitije od dugih objašnjenja.

 

8. Ostanite dosljedni

Ako se vaša reakcija na situaciju stalno mijenja i jednog dana dopustite djetetu istu aktivnost, a sljedećeg dana ne – zbunit ćete ga mješovitim signalima.

Ne znate unaprijed koliko će ukora biti potrebno prije nego što vaše dijete zaustavi određeno loše ponašanje. Ali ako uvijek odgovarate na isti način, vjerojatno će naučiti lekciju nakon četiri ili pet puta. Ako i ne, budite uporni.

 

 width=

 

9. Provoditi preventivne mjere

Ne mogu se sva loša ponašanja spriječiti. Ali ako možete predvidjeti što će ga potaknuti i ako unaprijed napravite plan, može smanjiti učestalost. Premještanje predmeta van njihovog pogleda za koje ne želite da ih dira, otklonit će napast da se igra s njima.

Isto tako odvratite mu pozornost i preusmjerite ga na nešto drugo ukoliko radi nešto što vas smeta. Djeca brzo zaborave kada imaju novi fokus. Kada izlazite van kuće, ponesite mu igračke s kojima će se igrati u kolicima dok npr. kupujete, ili ste u društvu s drugim ljudima.

 

10. Nemojte pregovarati i mijenjajte strategije

Pokušajte izbjeći učiti dijete da ćete mu npr. kupiti što želi ako se bude dobro. Stvoriti ćete dijete čije će dobro ponašanje uvijek imati cijenu. I s vremenom će očekivati za svoje dobro ponašanje nagrade. Umjesto toga naučite djecu da je dobro ponašanje standard.

Također nešto što je uspijevalo sa kada je vaše dijete imalo 18 mjeseci, vjerojatno neće uspjeti kada ima 3 godine. Morat ćete promijeniti svoju strategiju kako stari.

 

disciplinirati svoje dijete

 

11. Pohvalite ga

Djeca će češće činiti stvari za koje ga hvalite kada se dobro ponaša. Pozitivno poticanje čini čuda za promicanje dobrog ponašanja. Uvijek je pametno završiti raspravu pozitivnim komentarom. Time vaše dijete uči da ste spremni ići dalje i ne zadržavati se na problemu. To također potvrđuje da postavljate granice i zato što ih volite.

POVEZANO: Učinite svoj dom sigurnim za dijete