Savjeti i njega

Za djede i bake: Kako uspješno razgovarati o svojoj ulozi i granicama

Za djede i bake: Kako uspješno razgovarati o svojoj ulozi i granicama Bebe.hr portal

S dolaskom unučadi, dolazi i nova, važna uloga u životu djede i bake. Uloga koja vam može promijeniti život na mnogo predivnih načina. Jedna od sjajnih stvari u tome kada postanete baka i djed je ljubav i briga za svoje unuče. A osim unuka, imate priliku gledati i vašu djecu kako rastu i razvijaju se, kao i sebe u novim okolnostima.

Dok razmišljate o svojoj novoj ulozi, važno je uzeti u obzir svoje vlastite potrebe i sklonosti, kao i one vaše šire obitelji. To je osobito važno ako imate unuke u više obitelji.

U podršci vašoj djeci i njihovom partneru, što može biti praktična podrška poput kuhanja jela do emocionalne poput slušanja briga, bitno je osjetiti granice. Kako svoje tako i roditelja unučadi.

 

Možete odlučiti o svojoj ulozi djede i bake

 

Neke bake i djedovi žele brinuti o svojim unucima kada njihova djeca rade, dok se druže ili se bave drugim aktivnostima, dok drugi ne. Na primjer, ako ste u mirovini i planirate putovati i veselite se vremenu za sebe. Ili ste još uvijek u radnom odnosu. Važno je uzeti u obzir svoje zdravlje i razinu energije. Nitko nema koristi ako pokušate učiniti previše.

A tu su i praktična i emocionalna razmatranja, poput toga koliko blizu živite sa svojim unukom i koliko se dobro slažete s roditeljima svog unuka.

 

djede i bake

 

Ako imate partnera, može biti dobro razgovarati o tome kako oboje vidite ulogu bake i djeda i kako se vaše odgovornosti bake i djeda mogu podijeliti.

Što god od toga želite, za uspješan i sretan odnos važno je biti jasan, iskren i otvoren u vezi s podrškom koju možete ponuditi.

Ponekad će roditeljima vašeg unuka trebati vrijeme i prostor da razrade svoje roditeljske uloge. Ili da se povežu sa svojom novom bebom. Čak i ako stvarno želite biti uključeni, u ovim trenucima možda ćete se morati malo povući. Imajte razumijevanja za mlade roditelje, kao što želite i da se vas razumije.

 

Razmišljanje o granicama kao baka i djed

 

Možete početi razmišljati i prije nego što se vaše unuče rodi i razgovarati sa vašim partnerom i prijateljima koji su već bake i djedovi o tome što smatraju dostupnim i ugodnim.

Odlučite s koliko odgovornosti ste zadovoljni. Na primjer, možda biste voljeli provoditi vrijeme sa svojim unukom dok su njihovi roditelji u blizini, ali još niste spremni sami se brinuti o njima. Ili se možda uopće ne želite brinuti o njima – i to je u redu.

Ako vaša druga djeca imaju ili planiraju imati djecu, razmislite o tome kako možete provesti vrijeme sa svim svojim unucima i podržati njihove roditelje, a da pritom imate vremena za sebe.

 

Razgovarajte s roditeljima vašeg unuka o ulogama i granicama

 

Najbolji pristup koji možete napraviti je pitati roditelje kakvu pomoć bi željeli od vas. Ovo napravite tek kada ste već sami razmisliti što vi želite. Bez obzira odgovara li vam to što oni žele poslušajte ih do kraja. A onda podijelite što mislite da možete, a što ne možete.

Ako želite biti više uključeni, recite to. Istovremeno budite osjetljivi na potrebe novih roditelja. Kao na primjer, ‘Volio bih paziti na Miu dok ti izlaziš na kavu, ali razumijem da možda još nisi spreman’.

 

 width=

 

Ukoliko novi roditelji žele više nego što možete podnijeti, sada je vrijeme da kažete to. Možete to reći i bez straha da ćete ih povrijediti. Na primjer, ‘Mogu se brinuti za Marka utorkom i četvrtkom, ostale dane imam druge obaveze koje želim raditi.’

Dogovorite što mogu očekivati od vas ako dođe do nekog hitnog i neplaniranog događaja. Na primjer, navedite kada je u redu nazvati vas u kratkom roku ili želite li biti navedeni kao kontakt u službi za brigu o djeci vašeg unuka.
Predložite probno razdoblje ako ste zabrinuti da ćete preuzeti previše. Na primjer, ‘Probajmo mjesec dana pa ćemo vidjeti kako će biti’.

Vaša uloga se može promijeniti i ako i kada dođe novo dijete. Ili roditelj započne novi posao. To može dovesti do toga da obitelj treba više ili manje vaše podrške, ovisno o situaciji.

Uzmite u obzir svoje trenutne ili buduće obiteljske obveze – na primjer, svoju drugu djecu koja imaju ili planiraju imati djecu. Ili posao ako ste u radnom odnosu, vlastite prijatelje, potrebno vrijeme za sebe, i naravno vaše zdravlje.

 

Korisni savjeti za djede i bake

 

Ako imate nekoliko unučadi, tretirajte ih kao pojedince. To pomaže da se svaki osjeća posebnim.

Uživajte u zajedničkom vremenu s vašim unukom. I zapamtite da dok se igrate i zabavljate sa svojim unukom, također pomažete njihovom razvoju i njegujete vaš odnos.

 

djede i bake

 

Neka roditelji vašeg unuka znaju kada mislite da rade dobar posao kao roditelji – većina ljudi voli pohvale!

Ako ste zabrinuti u vezi odnosa roditelja unuka prema vama ili sa svojim unukom prije nego razgovarate direktno s njima, razgovarajte sa vašim partnerom. Ako ga nemate, probajte sa bliskim prijateljem. Ovo vam može pomoći da dobijete širu perspektivu.

Ako imate partnera, razgovarajte zajedno o tome kako možete podijeliti ulogu podrške svojoj djeci i unucima. Timski pristup vjerojatno će značiti manje stresa i više zadovoljstva za oboje.

Razmišljate o hodanju s bebama u kolicima ili šetnji s malom djecom kao na zdrav način da ostanete aktivni, a ujedno pomažete svojoj obitelji.

POVEZANO: Kako riješiti suparništvo između djece?