Djeca

Kako naučiti dijete vezati cipele

Naučiti dijete vezati cipele

Naučiti dijete vezati cipele što je ranije moguće odlično je jer mu to omogućuje da ranije postane samostalno. Ujedno i sebi olakšavate posao. Svima nam je poznata situacija — bezuspješno pokušavate natjerati dijete da samo zaveže cipele. Naučiti dijete vezati cipele ponekad je složenije nego što većina roditelja misli. Međutim, uz strpljenje i pojednostavljene tehnike, moći ćete naučiti svoje dijete ovoj vještini u tren oka. Evo što trebate znati.

Naučiti dijete vezati cipele ne samo da djeci omogućuje da se sami obuvaju, već im pomaže i u razvoju ključnih motoričkih vještina u ranoj dobi. Ipak, dok podučavanje vašeg djeteta vezanju cipela može biti izazovno, izbjegavanje frustracije može uvelike pomoći u tom procesu. Razumijevanje dječjih problema prilikom učenja vezivanja cipela pomoći će vam da ispravno riješite probleme svog djeteta.

POVEZANO: Kako mogu pomoći svom djetetu da se prilagodi vrtiću?

Djeca obično imaju problema s:

  • Pamćenjem koraka
  • Obraćanjem pozornosti za vrijeme učenja
  • Saginjanjem kako bi uzeli cipele
  • Koordinacijom potrebnih preciznih pokreta

Kako bi ovi strahovi nestali, najbolje je vezanje cipela pretvoriti u zabavnu igru kojoj će se dijete svaki dan veseliti. Na ovaj način jednog ćete dana primijetiti da mu vaša pomoć više nije potrebna.

POVEZANO: Bojanke za djecu: Potaknite kreativnost putem bojenja

Uz ovu metodu naučiti dijete vezati cipele s lakoćom

Pokažite svom djetetu da zaveže svoje cipele na pravi način, za koji stručnjaci kažu da ga je lakše slijediti od nekih tobožnjih inačica za djecu. Kako biste im pomogli da se snađu i zapamte svoje korake, pretvorite upute za vezanje u malu pjesmicu koju ćete pjevati zajedno dok vežete cipelice.

1. Čvor: Sjednite iza svog djeteta i vodite njegove ruke svojim rukama. Držite vezicu u svakoj ruci, te ih prekrižite u X, a zatim provucite jednu vezicu kroz rupu ispod i povucite obje vezice da ih zategnete.

2. Zečje uho: Pomoću vezice napravite omču koja će izgledati kao jedno zečje uho i stisnite ju djetetovim prstima.

3. Omotajte: Usmjerite njihovu suprotnu ruku da omotaju drugu vezicu oko zečjeg uha.

4. Zečje uho: Gurnite labavu vezicu kroz rupu ispod nje da napravite drugo zečje uho.

5. Brkovi: Povucite oba uha da ih zategnete. Krajevi vezica postaju “brkovi” i trebali bi biti dugi otprilike koliko i uši.

POVEZANO: Kako potaknuti svoje dijete da pije više vode?