1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Izbirljivost kod djece (u odjeći, hrani, igračkama…)

Izbirljivost kod djece

Izbirljivost kod djece vrlo je česta pojava koja se može odnositi na više aspekata njegova života ili samo na jedan. Jedan od najčešćih problema izbirljive djece svakako je izbirljivost u hrani. Međutim, to nije jedina izbirljivost s kojom se roditelji često susreću.

Nerijetko se događa da je malo dijete s vremenom postalo izbirljivo oko odjeće koju nosi ili oko igračka s kojima se igra. Možda više ne želi jesti u svojoj sjedalici, već odabire točno određeno mjesto u kući i jedino na njemu ne odbija jesti. Izbirljivost kod djece u većini slučajeva potpuno je normalna pojava koju će dijete s vremenom prerasti. Do tog trenutka – morat ćete pronaći zajednički jezik i svaki dan raditi na rješenjima koja će zadovoljiti obje strane.

Izbirljivost u odjeći i igračkama

Moguće je da će vaše dijete u jednom periodu života željeti samo birati svoju odjeću. To je sasvim u redu. Trebali biste ga pustiti da se igra, ali istovremeno inzistirati na tome da se oblači u skladu s vremenskim prilikama. Primjerice, ako je vani veoma hladno, morat će odjenuti kapu i šal. Oko toga ne smije biti velikih pregovora. Ono što mu možete dopustiti jest izbor kape i šala koje želi nositi taj dan.

Kada su u pitanju igračke, dijete će s vremenom početi razvijati preferenciju za određene igračke. Moguće je da ćete se naći u situaciji u kojoj će omiljenog medu ili dinosaura nositi sa sobom baš svagdje. Nemojte sputavati ovu „izbirljivost“ jer mu ta određena igračka zasigurno pruža sigurnost i smiruje ga. Ipak, ono što se često događa jest to da, iako se pretežito igra s jednom igračkom, dijete u trgovini konstanto poseže za novima. Ovo je trenutak u kojem morate biti čvrsti i objasniti mu da mu nova igračka možda ipak nije potrebna.

Izbirljivost u hrani

Najbolji način da promijenite izbirljivost kod svog djeteta je da ih više uključite u sve što ima veze s njihovom hranom. Jedan dobar način da to učinite je da zajedno odete u kupovinu namirnica. Povedite dijete sa sobom u trgovinu i neka odabere neke nove stvari za koje misli da bi mu se mogle svidjeti. Isprobajte širok izbor namirnica, kruha, mesa i sireva. Vaše bi dijete moglo otkriti da voli hranu s okusom dima ili da preferira jabuke koje su više kisele nego slatke.

Zajedničko kuhanje još je jedan sjajan način da se djeca osjećaju otvorenijom za isprobavanje nove hrane. Pregledajte recepte, osobito one prikladne za djecu, na internetu ili u kuharicama. Pronađite nešto za što oboje mislite da dobro izgleda i napravite to zajedno.

Izbirljivost kod djece najvjerojatnije nije razlog za uzbunu

Nemojte se preplašiti ako se vaše dijete najednom počne ponašati malo drugačije kada su u pitanju određene igračke, odjeća ili hrana. Većina djece će u ranim godinama svog života ući u fazu izbirljivosti oko baš svega što im stane na put. Vi kao roditelj tada ćete se vjerojatno početi hvatati za glavu jer nećete znati što je najpametnije učiniti. Naš je savjet djetetu dati izbor između nekoliko stvari koje može odabrati – nikako mu dopustiti da potpuno samo odlučuje.

Npr. Ako vaše dijete želi kupiti veoma skupu igračku za koju ne želite izdvojiti novac, ponudite mu dvije ili tri igračke nešto niže cijene između kojih će moći izabrati. Ako dijete i dalje inzistira na tome da mu kupite skupu igračku i ne želi prihvatiti kompromis, morat ćete ga odbiti. Moguće je da će doći do plača i neugodnosti, ali dijete će na ovaj način s vremenom razumjeti da ne može uvijek dobiti baš ono što želi. To će svakako biti vrijedna lekcija za budućnost.

POVEZANO: Podstilovi roditeljstva koje prakticirate a možda niste ni svjesni