1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Odgojite uspješnu djecu! 3 teška pravila roditeljstva

Odgojite uspješnu djecu! 3 teška pravila roditeljstva Bebe.hr portal

Odgojite uspješnu djecu i neka vaši klinci odrastu u izdržljive, vrijedne ljude koji nešto pokreću, otkrivaju ideje i provode ih u život, koji strast pretvaraju u projekte.

Koja je uloga vas kao roditelja u odgoju pametne, samouvjerene i uspješne djece? Što je bitno, a što ne? Ovo su pitanja koja treba postaviti kada želite dati najbolju moguću podlogu svom djetetu za uspjeh.

Za vas donosimo tri teška pravila, koja su zajednička većini djece koja su izrasla u iznimno uspješne osobe.

 

1. Otpustite kontrolu

Djeci treba vremena da otkriju svoje puteve i nije im uvijek jasno kamo idu. U ovoj situaciji, neki roditelji mogu vidjeti svoju djecu kao izgubljenu. Ali roditelji djece koja odrastu i postanu poduzetnici vjerojatnije će vidjeti da njihova djeca istražuju. Ovo je težak dio za mnoge roditelje. Ako želite odgojiti poduzetnika, trebate voditi tako što ćete ga slijediti, bez obzira kamo vaše dijete želi ići.

Kenneth Ginsburg , autor knjige  “Izgradnja otpornosti kod djece i tinejdžera”,  daje ovaj savjet: “Skloniti se s puta je izazov. Želimo pomoći, popraviti i voditi djecu. Ali moramo se podsjetiti da kada ih pustimo da sami shvate stvari, komuniciramo slijedeće: ‘Mislimo da si kompetentan i mudar’.”

Drugim riječima, pogledajte što vaša djeca žele, koja im je strast, u čemu su dobra i što ih čini sretnima. Dopustite da se njihov dar otkrije. Onda ga podržite. Recite im koliko ste ponosni na njih jer su uspjeli na svom odabranom putu. A onda im govorite opet i opet, dok ne budete sigurni da i sami u to vjeruju.

Možda neće završiti s karijerom koju ste zamislili, ali ako mogu slijediti svoju strast, bit će sretni i ispunjeni. A nije li to ono što svi roditelji žele za svoju djecu?

 

 width=

 

 

2. Aktivno njegujte suosjećanje

Djeca čiji roditelji pokazuju kakav je osjećaj pomagati drugima koji se bore, dobivaju prednost u razvijanju suosjećajnog gledišta.

Rana svijest o tuđim problemima također može potaknuti djecu da počnu postavljati poduzetnička pitanja: “Moraju li stvari stvarno biti takve?” “Kako ih mogu poboljšati?”

 

 

3. Pozdravite neuspjeh rano i često

Puno roditelja pokušavaju spasiti svoju djecu od neuspjeha. Ali d odgojite uspješnu djecu bolje je kada stvorite okruženje u kojem je u redu doživjeti neuspjeh. Uđite u ulogu kao roditelj uzbuđeno gledati proces odrastanja vašeg djeteta i učenja lekcija. Naučite ih da u njihovim ranama mogu biti i darovi, a u neuspjesima samo lekcije. I poticaj za prave prilike. Pitajte ih kada nisu uspjeli: “Što su naučili?” i “Što bi promijenili idući put?”

POVEZANO: Kako njegovati empatiju i povjerenje kod svoje djece