0-6 mjeseci Bebe

Rast i razvoj vaše bebe sa 5 mjeseci

Rast i razvoj vaše bebe sa 5 mjeseci Bebe.hr portal

Rast i razvoj vaše bebe sa 5 mjeseci sada brzo kreće i razvija se. Mnoge nove stvari koje vaša beba uči u 5. mjesecu pripremaju je za hranjenje čvrste hrane. Obično se preporučuje uvođenje čvrste hrane sa 6 mjeseci, ali neke su bebe spremne već sa 4 mjeseca. Dakle, ako mislite da je vrijeme, u redu je sada početi eksperimentirati.

 

Rast bebe sa 5 mjeseci

Bebe sa 5 mjeseci mogle bi se udvostručiti u odnosu na težinu pri rođenju. Sada će se udebljati oko 550 g mjesečno i narasti i oko 2 cm u dužinu. Naravno sve su bebe različite. I pokušajte ne uspoređivati ​​svoju bebu s drugima.

Možda će vas još zanimati: 10 stvari koje bebe jako vole kao i objašnjenje zašto!

Što vaša beba sada može?

 width=

 

  • Uskoro može samostalno sjediti. Možda čak mogu na trenutak sjediti bez potpore, ali uvijek ostanite u blizini i okružite ih jastucima u slučaju da padnu.
  • Kada leže na trbuhu, ispružit će ruke i noge i izviti leđa. Kada su na leđima, moći će podići glavu i ramena. Obožavat će poskakivati ​​gore-dolje u vašem krilu. I često se s lakoćom mogu prevrtati s trbuha na leđa i natrag na trbuh.
  • I dalje će sve istraživati ​​ustima i sada mogu lako prinijeti predmet ustima. Iako možda mogu sami držati bočicu, ipak je najbolje da ih vi nahranite.
  • Vjerojatno će se jako zanimati za krutu hranu, iako bi im majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko trebali biti glavna prehrana u dobi od 5 mjeseci.
  • Sada uči jezične vještine. Mogu ponavljati nešto iznova i iznova. To je vrlo normalno. Također mogu prepoznati različite zvukove i što ih proizvodi. Ovo je odlično za odvraćanje pozornosti. Pokušajte zveckati ključevima kako biste privukli pozornost svoje bebe ako bude nervozna.

S 5 mjeseci bebe vam znaju reći što im je potrebno. Na primjer, mogu podići ruke iznad glave kako bi vam dali do znanja da žele da ih pokupite ili mogu plakati kada izađete iz sobe. Mogu se smijati i hihotati, maziti vas i ljubiti, a s njima se vrlo zabavno igrati. Također uče o uzroku i posljedici – mogu stalno ispuštati neki predmet da ga vi podignete, što će im biti jako smiješno.

POVEZANO: Razvoj bebe: od 6 do 12 mjeseci