0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

10 stvari koje bebe jako vole kao i objašnjenje zašto!

10 stvari koje bebe jako vole kao i objašnjenje zašto! Bebe.hr portal

Bebe jako vole sve što uključuje gledanje i slušanje, dodirivanje i kušanje, posebno u prvih nekoliko tjedana – jeste li se ikada zapitali zašto?

Razlog tome je to što bebe žude za osjetilnim iskustvima! svako od tih osjetilnih iskustava pridonosi njihovom fizičkom, emocionalnom i društvenom razvoju. 

Kako bi se zadovoljila ova potreba beba, bitno je da roditelji znaju čime je njihova beba fascinirana u prvih nekoliko tjedana do mjeseci kako bi im mogli pomoći da to istraže. 

 

Evo 10 stvari koje je vrlo vjerojatno da vaša beba jako voli!

 

1. Vaše lice

bebe jako vole

 

Kada ne spavaju, bebe jako vole većinu vremena provoditi buljeći u vaše lice. Zašto? Kao prvo, oči novorođenčeta najbolje se fokusiraju na udaljenost dužine od vašeg lica do njihovog lica. Kao kada ga držite dok ga hranite. Drugo, kaže se da je veliki dio našeg mozga posvećen opažanju, obradi i razlikovanju lica, tako da je unutar nas ugrađeno da pomno pazimo na lica ljudi.

U dobi od oko 2 mjeseca vaša će beba moći prepoznati vaše lice i odgovoriti na vaše izraze lica osmijehom. Sve do ove točke pomozite im da istraže vaše crte lica praveći smiješne izraze poput podizanja obrva i širom otvaranja usta.

 

2. Boje

bebe jako vole

 

Novorođenčad uopće ne vidi u boji pa bi mogla biti rano fascinirana crno-bijelim uzorcima, ali čim se njihov vid boja počne razvijati, mnoge bebe prvo vide hrabre, primarne boje. Mnoge bebe prvo najbolje vide crvenu i zelenu boju, a zatim plavu i žutu.

 

3. Veća djeca

Starija braća ili sestre ili čak trogodišnjak koji skače u parku mogu uzbuditi vašu bebu. Zašto? Jer djeca još uvijek imaju visoke glasove koje bebe više vole. Osim toga, mala su djeca također puna energije, pokreta i emocija, a sve to može neko vrijeme očarati dojenče.

 

4. Nakit

Zgrabi li vaša beba uvijek vašu ogrlicu ili naušnice? Što je to u sjajnim i visećim stvarima što vašu bebu tjera da pruži ruku i zgrabi ih? Kako nakit reflektira svjetlost, to privlači oči vaše bebe. Baš kao što su nama vizualno privlačni, privlače i pažnju vaše bebe. Jedina razlika je u tome što su u dobi u kojoj osjećaju potrebu da posegnu i zgrabe stvari kako bi ih prinijeli ustima za daljnje istraživanje.

 

5. Ogledala

Kao što smo već spomenuli, jedna od stvari koje vaša beba voli su lica pa se, naravno, voli gledati u ogledala! Dugo su bebe zaintrigirane vlastitim odrazom u reflektirajućim predmetima. Tek s otprilike 18 mjeseci shvaćaju da su beba kojoj se smiješe oni sami.

 

6. Lupanje

Jedna od stvari koje vaša beba voli je stvarati buku, i to u izobilju (pa zapamtite to kada ono udara priborom za jelo po svojoj visokoj stolici!). Koliko god vas to moglo izluđivati, oni uče uzrok i posljedicu (npr. kada ja lupim ovime, to stvara ovu buku). Potaknite ih da to učine jer će to pomoći u razvoju njihove fine motorike.

 

7. Vrištanje

Baš poput lupanja, neke bebe jako vole ispuštati te krikove koji paraju uši. Opet, ovo vam lako može zadati glavobolju, ali sve je to sa svrhom. Bebe koje to rade jednostavno istražuju svoj vokalni repertoar. Opet, ovo je njihov način eksperimentiranja s uzrokom i posljedicom (npr. ako napravim ovu buku, što će učiniti mama/tata?).

 

8. Sitni detalji 

 width=

 

Jeste li primijetili da su neke bebe fascinirane detaljima? To može biti mali vijak na nekoj od njihovih igračaka ili mrlja na tepihu, zapravo sve što vam se čini beznačajnim. Budući da novorođenčad mogu vidjeti samo crno-bijelo, ona primjećuju kontraste ili rubove predmeta više od nas. I kako rastu, osjećaju impuls da ga dodiruju, proučavaju i provode vrijeme gledajući u njega.

 

9. Igra skrivača

 width=

 

Kada razmišljate o stvarima koje vaša beba voli, ova igra će se sigurno pojaviti na popisu. To je zato što je to zabavna i zabavna igra za početak. Međutim, kako vaša beba bude rasla, uskoro će razumjeti koncept igre i čak će početi uživati ​​u pokretanju igre!

 

10. Smiješne riječi/zvukovi

bebe jako vole

 

Kako vaša beba raste i počinje shvaćati koje se riječi i zvukovi smatraju ‘normalnima’, ako ikada učinite nešto neuobičajeno, ona to apsolutno voli! Puhanje u predmete ili stvaranje smiješnih kombinacija riječi poput “oki-doki” ili “cici-mici” privući će pozornost vašeg djeteta.

POVEZANO: Odjeća za novorođenčad