0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Kako njegovati samopouzdanje kod svoje djece

Kako njegovati samopouzdanje kod svoje djece Bebe.hr portal

Njegovati samopouzdanje kod svoje djece odnosno učiti ih djelovati samostalno, omogućiti će im da odrastu s dovoljno jakim unutarnjim kompasom da znaju što žele i da samostalno prosuđuju.

Najučinkovitije osobine koju možete prenijeti na svoje dijete su one koja mu pomaže da bude strpljivo, odgovorno i samostalno – sposobno riješiti problem. Ako vaše 15-mjesečna beba postane nestrpljiva jer se ne može igrati s igračkom drugog djeteta, priznajte njezino nezadovoljstvo, ali ju potaknite da potraži druga rješenja.

 

Kako njegovati samopouzdanje kod svoje djece?

samopouzdanje

 

  • Pomozite svom djetetu podijeliti zadatke u male korake, a zatim ga pustite da svaki korak svlada samo. Ako može sam spustiti ručnik, otvoriti staklenku s kolačićima ili namazati žele na tost, osjećat će se autonomnije i sigurnije u rješavanju većih zadataka u kući.
  • Dajte svom djetetu stvari koje su primjerene njegovoj dobi. U dobi od 1 godine to može značiti naučiti jesti žlicom, a godinu dana kasnije obući široku majicu.
  • Olakšajte stvari što je više moguće. Primjerice kupite mu cipelice sa samokopčanjem ili čičkom umjesto vezica. I budite spremni pomoći kada je to potrebno.
  • Ako vaše dijete očajnički želi kolačić, podignite ga kako bi moglo otvoriti ormarić, zgrabiti paket i samo izabrati jedan.

Jedan od najboljih načina da vaše dijete nauči samostalnosti je modeliranje vašeg ponašanja. Ako imate problema, recimo, sastavljanjem vašeg novog računala, razgovarajte sami sa sobom naglas, prolazeći kroz korake. Na taj način vaše dijete može vidjeti kako prolazite kroz proces rješavanja problema.

 

samopouzdanje

 

Ne zaboravite njegovati individualnost svog djeteta. Zapamtite da je važno tražiti i priznati njezino mišljenje. Ako je vidite kako uvijek iznova zgrabi istu košulju, recite “To ti je sigurno najdraža.” Kad bude starije, možete ga poticati na sofisticiranije odluke. Kada kupujete, zamolite svoje dijete da odabere košulju između dvije. Pitajte je bi li se radije igrala sa svojom lutkom ili loptom.

Izazov je u tome što poučavanje ovih kvaliteta može biti dugotrajno. Za dopustiti djeci da sama riješe svoje probleme potrebno je vrijeme – a to je nešto što roditelji često nemaju. Ali vjerujte više ćete pomoći svom djetetu ako se opirete tome da uskočite i učinite stvari umjesto njih. Ta dodatna minuta će se isplatiti u nadolazećim godinama.

POVEZANO: Kako njegovati strpljenje i odgovornost kod svoje djece