Bebe Djeca

Što osigurati svom malom djetetu za odgovarajuće okruženje za spavanje?

Što osigurati svom malom djetetu za odgovarajuće okruženje za spavanje? Bebe.hr portal

Bebe i mala djeca mogu imati poteškoća s uspavljivanjem ili se često buditi noću, zato je bitno da im se osigura odgovarajuće okruženje za spavanje odnosno ugodan i miran san.

Da biste stvorili odgovarajuće okruženje za spavanje, potrebno je svom malom djetetu osigurati:

 

Mračnu sobu

Mrak aktivira oslobađanje melatonina — tjelesnog “hormona sna” — dok ga svjetlo potiskuje. Međutim, ako vaše dijete ima bilo kakve noćne strahove, noćno svjetlo koje baca blagi sjaj je isto u redu.

 

Miran prostor

odgovarajuće okruženje za spavanje

 

Stavite svoje dijete na spavanje u sobu ili prostor koji je udaljen od prometnog središta vašeg doma. Međutim, nema potrebe hodati na prstima. Jednostavno pričekajte da se vaše dijete utiša otprilike pet minuta, a zatim slobodno stvarajte uobičajenu buku po kući.

Niske temperature

Naša unutarnja tjelesna temperatura mora pasti kako bismo mogli zaspati, stoga nemojte previše oblačiti svoje dijete. Naravno, ne želite ni da drhti. Omogućite sobnu temperaturu od oko 18 do 22 stupnja Celzijusa i odjenite svoje dijete u jedan sloj dugih hlačica i dugih rukava.

Ako nemate drugog izbora nego ga staviti u toplu sobu, držite se kratkih rukava ili ništa osim pelene. Koristite vlastitu razinu udobnosti kao smjernicu: ako trebate nositi duge hlače i džemper u kući, ruke i noge vašeg malog djeteta također bi trebale biti pokrivene.

 

 

Lagana posteljina

odgovarajuće okruženje za spavanje

 

Krevetić vašeg malog djeteta trebao bi imati čvrst madrac s uskom plahtom i laganu posteljinu – bez jastuka. Neki roditelji vole stavljati jastuke u dječji krevetić iz raznih razloga, ali udobnost ne bi trebala biti jedan od njih. Ako vaše dijete nikada nije koristilo jastuk, on mu doista ne treba dok ne bude dovoljno star da bude u dječjem krevetiću.

POVEZANO: Što znači ako Vaše malo dijete sisa dekicu?