0-6 mjeseci 1. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Razlozi zašto ne bi trebali dodavati sol bebinoj hrani

Razlozi zašto ne bi trebali dodavati sol bebinoj hrani Bebe.hr portal

Mnogi roditelji žele dodavati sol bebinoj hrani kako bi hrani dali više okusa i kako bi, naveli bebu da jede dječju hranu. Čini im se da u tako malim količinama dodavanje malo soli dječjoj hrani ne bi bilo štetno.

Međutim istina je da dodavanje soli dječjoj hrani može biti opasno. Ne samo da dodavanje soli u hranu za bebe može biti opasno, ono jednostavno nije potrebno.

Vaša beba ima čisto nepce i ne zna da hrana može imati bolji okus ako je posoljena. Zašto početi dodavati sol i stvarati “ovisnost” o njoj? Ne želite da se vaša beba oslanja na sol kako bi lakše jela hranu. 

Važno je isključiti velike količine natrija iz bebine prehrane. Dodana sol u dječjoj hrani može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni tlak i zatajenje bubrega.

 

Što sol čini bubrezima?

Nakon što vaše tijelo uzme ono što mu je potrebno iz hrane, otpad se šalje u krv. Ako vaši bubrezi ne uklone te otpadne tvari, one se nakupljaju u krvi i štete vašem tijelu. Vaši bubrezi mjere kemikalije poput natrija, fosfora i kalija i otpuštaju ih natrag u krv da se vrate u tijelo. Na taj način vaši bubrezi reguliraju razinu tih tvari u tijelu. Prava ravnoteža je neophodna za život, ali višak razine može biti štetan.

dodavati sol bebinoj hrani

Vaša beba ima krhki sustav, a bubrezi su jedni od najosjetljivijih. Bebini bubrezi ne mogu preraditi veliku količinu dodane soli. Previše soli iz drugih izvora osim prirodne hrane poput povrća i voća, majčinog mlijeka i/ili formule može oštetiti bebine bubrege. A u krajnjim slučajevima mogu čak i uzrokovati oštećenje mozga.

Možda će Vas još zanimati: Kako naučiti svoju bebu da jede prstima?

Kada je prihvatljivo dodavati sol bebinoj hrani?

Kao što smo spomenuli, dodavanje soli dječjoj hrani se ne preporučuje. Osim mogućih zdravstvenih rizika, želite spriječiti da vaša beba postane ovisna o slanoj hrani. Međutim, postoje slučajevi kada je dodavanje soli prihvatljivo. Mnogi recepti za pečenje, kao što je kruh od banane, zahtijevaju sol kao sastojak. Količina soli u receptu za pečena općenito je između 1/4 žličice do 1 žlice, ovisno o receptu. U ovom slučaju, kao i sa šećerom, vaša će beba vjerojatno unijeti oko 3 zrna u komadu kruha od banane veličine 2, 5 cm. S obzirom da je sol raspoređena po cijelom receptu.

Međutim to se odnosi samo na dodavanje u recept prilikom izrade. Ne dodajete 1 žličicu soli na komad kruha. 

POVEZANO: Prve kašice za bebe – Savjeti