Djeca

Znakovi koji ukazuju da vaše dijete jede previše soli

Znakovi koji ukazuju da vaše dijete jede previše soli Bebe.hr portal

Jedno od istraživanja u Americi pokazalo je da američko dijete jede previše soli, u dobi od 8 do 16 godina konzumiraju oko 50% više soli od preporučene dnevne količine. Čak i ako držite sol daleko od dohvata vašeg djeteta, svejedno u velikim količinama može biti sadržana i u kruhu, tjestenini, raznim narescima, grickalicama i fast foodu.

Uzimanje soli u optimalnim količinama važna je za bezbroj fizioloških funkcija, od prenošenja živčanih impulsa do stezanja i opuštanja mišićnih vlakana. Ipak, prekomjerni unos soli povezan je s hipertenzijom, koji predstavlja glavni rizik za obolijevanje od srčanih bolesti i moždani udar.

Preferencije okusa kod djece razvijaju se već u ranim fazama života i zato je bitno da roditelji od najranije dobi ograniče količinu soli kod djece. Izbjegavajte dodavanje soli nakon što je jelo već skuhano. Niste sigurni hoće li vaše dijete pretjerati sa soli ili ne? Otkrijte što učiniti kako biste uspješno ograničili unos.

 

Prekomjerna žeđ

Natrij koji je sadržan u soli zadržava vodu, a više natrija u tijelu znači i više vode. Ako primijetite da je vaše dijete često žedno, a za to nema opravdanih razloga, poput vrućeg vremena ili treniranja, razmislite o količini soli u djetetovoj prehranu. Uzmite u obzir i hranu koju konzumira u školi, grickalice, pića i prerađenu hranu.

 

Želja za slanom hranom

Sol čini hranu privlačnijom i boljeg okusa pa ne čudi da će dijete prije posegnuti za čipsom nego mrkvom. Ako primijetite da dijete odbija bilo što sadrži niski udio soli, postepeno ga upoznajte s različitim začinima u kuhinji, poput peršina ili papra koje može dodavati u jelo.

 width=

Visoki krvni tlak

I djeca mogu imati problema s visokim krvnim tlakom. Osim prehrane s visokim udjelom soli, šansu za obolijevanje imaju i djeca kojima jedan ili oba roditelja pate od visokog krvnog tlaka. Kao i kod odraslih, hipertenzija kod djece je također tiha. To znači da često ne osjete nikakve simptome, a roditelji ne mogu otkriti znakove. Preporučuju se redoviti godišnji pregledi djeteta u dobi od 3 godine nadalje.

 

Tamna boja mokraće

Mnogo je razloga zbog kojih djetetova mokraća može biti tamno žute boje, a jedan od mogućih uzroka je prevelik unos natrijeve soli. Tamna, žuta mokraća s jakim mirisom kod ljudi svih dobnih skupina znak je prevelikog unosa natrija. Ako niste sigurni je li to slučaj kod vašeg djeteta, kod pedijatra možete obaviti analizu urina kako bi provjerili i bili sigurni o čemu je riječ.

 

Debljanje bez unosa slatkiša ili masti

Roditelji često pridaju veliku pažnju slatkišima i mastima jer vjeruju da oni mogu biti uzrok pretilosti kod djece, ali istraživanja su pokazala da debljanje može biti povezano i s povećanim unosom soli. Zato se pored kontrole unosa šećera i masne hrane, roditeljima preporučuje da nadziru i unos natrija kod djece.

 

Vi kao roditelj unosite previše soli

Potrebno je dodati sol prilikom kuhanja namirnica kao što su meso i povrće, ali nije potrebno redovito konzumirati prerađenu i slanu hranu, jer će to dovesti do toga da će i vaše dijete htjeti isto. Naučite čitati etiketu dok kupujete i birajte namirnice s malo natrija ili čak bez dodane soli.

 width=