Bebe Djeca

Trebaju li bebe i djeca nositi maske za lice?

Trebaju li bebe i djeca nositi maske za lice? Bebe.hr portal

Djeca čine vaš cijeli svijet i njihova vam je sigurnost najvažnija. Ako bolje razmislite, shvatit ćete da ste za sve dosad imali stvari u svojim rukama, ali dolaskom pandemije korona virusa, stvari su postali neizvjesnije. I nažalost, još uvijek su. Da bi vaše dijete bilo sretno, sigurno i zdravo, sada morate poduzeti dodatne mjere opreza. Stručnjaci preporučuju da djeca u dobi od 2 ili više godina nose maske za lice, ali što je dojenčadi? Kako ih sačuvati u vremenu korona virusa? U nastavku doznajte kako zaštititi svoje malene.

Zašto dojenčad ne bi trebala nositi maske za lice?

Preporuka je da novorođenčad ne nosi maske za lice jer one predstavljaju rizik od gušenja. Također, bebe nisu sposobne prilagoditi maske ili ih ukloniti ako počnu teško disati. Pitate se kako da onda one budu zaštićeni u javnim prostorima? Pojedini roditelji se ne osjećaju ugodno voditi djecu na javna mjesta i to je sasvim u redu. Ako ste i vi jedni od njih, to je sasvim u redu. Nemojte osjećati pritisak da svoju bebu morate upoznati s vašim prijateljima i rođacima, jer danas zahvaljujući virtualnom svijetu ima puno načina da se to ostvari. Ipak, ako odlučite upoznati bebu s vanjskim svijetom, pridržavajte se svih mjera. Onaj tko je stariji ili spada u kritičnu skupinu, neka nosi masku u blizini bebe.

Što je s djecom starijih uzrasta?

Preporuča je da djeca starija od 2 godine nose platnene maske i to u slučaju kad se ne može primijeniti pravilo držanja udaljenosti od 2 metra. To je primjerice tijekom posjeta liječniku, odlaska u trgovinu ili na druga mjesta gdje je velika gužva. Ako djeca nose platnene maske, potrebno ih je prati nakon svake upotrebe.

 width=

Djeca ne trebaju nositi maske kod kuće ili kad su u šetnji. Ali kad idete u park, pobrinite se da se dijete pridržava svih higijenskih mjera i ne dodiruje prljave površine. Za djecu sa zastojem u razvoju kojima maska može predstavljati opasnost od gušenja, najbolje je da razgovarate s doktorom kako bi zajedno pronašli odgovarajuće rješenje.

Što ako se vaše dijete boji maske ili je odbija nositi?

Za jedan dio djece nošenje maski predstavlja zabavu, dok je drugima to pomalo zastrašujuće. Za njih je važno da im vi ili bake i djedovi pokažu kako nositi maske, a nakon toga ih pustite da odaberu masku sa zabavnim uzorkom ili upečatljivom bojom jer ćete tako povećati šanse da ih nose.