2. godina 3. godina Djeca

Kako potaknuti svoje dijete da pije više vode?

Kako potaknuti svoje dijete da pije više vode? Bebe.hr portal

Sklonost piti vodu nije nužno nešto što se uči, međutim ako vaše dijete nije veliki ljubitelj obične vode, postoje načini da potaknete dijete da pije više vode. Neka djeca piju vodu uz sve obroke, dok druga uvijek biraju mlijeko ili voćni sok.

Međutim piti običnu vodu važno je za djecu. Kao i ograničavanje sokova i drugih zaslađenih pića. Čak je pametno ograničiti mlijeko na preporučene dnevne porcije.

Ako djeca piju manje vode to može biti i zato što imaju ograničen pristup vodi tijekom dana u vrtići ili školi. Ili roditelji ne modeliraju pijenje vode kod kuće.

Voda nije najbolja samo za hidrataciju. Također zamjenjuje pića zaslađena šećerom, za koja se pokazalo da doprinose riziku od pretilosti. A istraživanja su povezana s višim BMI-om, opsegom struka i sistoličkim krvnim tlakom.

Ako vaše dijete – ne voli okus obične vode, evo nekoliko savjeta kako da vam to postane navika:

1. Koristite vodu kad god su žedni.

Trudite se osigurati da voda bude dostupna onda kada su žedni, tako da ju povezuju s gašenjem žeđi. Također razgovarajte s djetetom i objasnite mu ako je dovoljno veliko da razumije da je voda najbolje piće koje može odabrati kada je žedno.

2. Dodajte druga pića ali umjereno.

Neka gazirana pićima bez kalorija (koja nisu aromatizirana ili zaslađena umjetnim tvarima) mogu biti isto dobra. Kao i 100 postotni sok. Ali pazite da djeca ne razviju naviku na gazirana pića. Postoje i dokazi da aroma koja se koristi u nekim gaziranim vodama snižava pH do te mjere da je loša za zubnu caklinu.

3. Dodajte okus.

 width=

Umjesto skupih kupovnih voda s okusom (i često zašećerenih), možete napraviti vlastitu kod kuće s narezanim voćem. Vaše dijete može se zabaviti smišljajući vlastite kombinacije, poput limuna i smrznutih malina ili kriški krastavca i limete. Možete aromatizirati vrč vode s narezanim voćem ili cijelom košticom manga. Ako vaše dijete ne voli kašaste komadiće u piću, jednostavno procijedite vodu nakon što joj dodate okus.

4. Pakirajte im vodu kad negdje idu.

Voda možda neće biti dostupna djeci tijekom dana ili ako hoće neće imati okus koju su možda naučili kod kuće. Ako želite potaknuti vaše dijete da pije više vode, koristite prilike kao aktivnosti, vrtić ili školu, i spakirajte im putnu bocu vode s komadićima voća. Ako je dopušteno razmislite o tome da djetetu dodate malu bocu za ručak za dodatnu hidrataciju.

Na kraju ne zaboravite i sami stvoriti naviku pijenja vode kod kuće uz i između obroka.

POVEZANO: Zdrave grickalice za malu djecu