0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Kako se nositi kada bebe i djeca grizu, štipaju i čupaju druge?

Kako se nositi kada bebe i djeca grizu

Bebe i djeca grizu, štipaju i čupaju kosu kako bi eksperimentirala i istraživala svoje okruženje. Također i kada osjećaju umor ili glad, ili žele aktivniju igru. Ili su jednostavno nervozni.

Bebe stavljaju stvari u usta da istražuju i uče kroz okus i dodir. To je način da upoznaju svijet. Na primjer, beba vas ugrize i onda gleda što ćete učiniti. Ako se nasmijete ili to pretvorite u igru, mogli bi pokušati ponovno da vide hoće li dobiti istu reakciju. Ako se naljutite, beba bi mogla biti fascinirana vašom reakcijom. Što bi je također moglo natjerati da poželi ponovno pokušati! Bebe grizu i kad im rastu zubići jer ih bole desni.

Mala djeca mogu gristi, štipati ili čupati kosu jer su uzbuđena, ljuta, uzrujana ili povrijeđena. Ponekad se tako ponašaju jer nemaju riječi kojima bi izrazili te osjećaje. Ili to mogu učiniti kako bi privukli vašu pozornost.

Neki mališani mogu gristi, štipati ili čupati kosu jer su vidjeli da druga djeca to rade ili su druga djeca to radila njima. Mogli bi to učiniti i kad se svađaju s drugim djetetom.

Razlozi zašto mala djeca ponekad udaraju

 

Kako odgovoriti bebi kada grize, štipa i čupa kosu?

bebe i djeca grizu

Najbolje je dati bebi jasan verbalni odgovor kada grize, štipa ili čupa kosu. Na primjer, možete reći “Ne” .

Sljedeći korak je maknuti ruku (ili usta) i okrenuti ju ili spustiti. Kada to učinite, odvlačite pozornost s ponašanja. Ako vas beba opet udari, ugrize ili povuče za kosu, ponovite isto.

Ako vašoj bebi niču zubići, dajte joj nešto drugo za grickanje. Ako je gladna, ponudite joj hranu. To bi moglo utjecati na ponašanje.

Bebe će ponavljati ponašanje koje im privlači puno pažnje. Dakle, čim vaše dijete pokaže pozitivno ponašanje nagradite svoje dijete s mnogo pažnje i pohvale.

Kako reagirati i spriječiti dijete da grize

 

Kako odgovoriti kada malo dijete kada grize, štipa i čupa kosu?

 width=

Za malu djecu važna je jasna, verbalna reakcija na griženje, štipanje i čupanje kose. Također je dobro dati do znanja djeci kako se osjećate. Na primjer, možete reći: ‘Ne. Bez čupanja. Čupanje boli mamu’ .

Vaši sljedeći koraci ovise o razlozima ponašanja vašeg djeteta. Kada razumijete razloge, možete reagirati na način koji će vašem djetetu pomoći da nauči prikladnije načine ponašanja.

  • Ako mislite da vaše dijete grize, štipa i čupa kosu jer ne može pronaći riječi za osjećaje poput frustracije ili ljutnje, važno je da ostanete smireni. Tako ga učite da se pozitivno nosi s jakim emocijama. Također možete pomoći svom djetetu da nauči riječi za osjećaje. Na primjer, možete reći nešto poput: ‘Izgledaš kao da si ljut’.
  • Ako je ponašanje usmjereno na privlačenje vaše pažnje, odvraćanje vaše pažnje od djeteta šalje mu vrlo snažnu poruku o tome kako se osjećate. Na primjer, možete se okrenuti ili odmaknuti.

POVEZANO: Dječji ugriz: Uzroci i što roditelji mogu učiniti