Djeca Savjeti i njega

Kako reagirati i spriječiti dijete da grize

Kako reagirati i spriječiti dijete da grize Bebe.hr portal

Danas donosimo kako spriječiti dijete da grize, zabrinjavajuću temu za mnoge roditelje. Iako je relativno često među malom djecom, još uvijek je uvelike stigmatizirano.

Znači prije nego možemo spriječiti bitno je znati i što je motivirali dijete za ugriz. A naša reakcija zahtjeva trenutnu akciju. Kako bi bili spremni za takve situacije donosimo i kako reagirati na dječje ugrize.

 

Kako reagirati na dječji ugriz

 width=

 

Ako je vaše dijete ugrizlo nekog drugog, važno je odmah riješiti to ponašanje. Donosimo nekoliko djelotvornih koraka koje možete slijediti kako biste riješili problem ugriza i smanjili bol:

  1. Budite mirni i jasni. Odmah recite ‘bez grickanja’ ili ‘ prestani, ugroz boli’ . Neka vaše upute budu jasne i lako razumljive.
  2. Utješite dijete koje je ugrizeno potvrđujući njegove osjećaje. Ponudite im svoju punu pozornost i procijenite trebaju li pomoć.
  3. Razgovarajte o implikacijama ugriza. Jasnim, neemotivnim glasom, objasnite da ugriz ne samo da boli ljude, već i uzrujava. Istaknite to skrećući pozornost na žrtvu i njenu bol/uznemirenost.
  4. Pitajte dijete što može učiniti kako bi se osoba koju su ugrizli osjećala bolje. Prijedlozi poput traženja njihove omiljene igračke, knjige ili prijatelja su dobrodošli. Ponekad ponuditi zagrljaj odmah nakon incidenta može učiniti da se žrtva osjeća neugodno. Stoga uvijek prvo zatražite njihovo dopuštenje. Ovdje želimo potaknuti pozitivne akcije jer neka mala djeca još uvijek neće u potpunosti razumjeti kajanje ili što znači biti žao.
  5. Pitajte onoga koji grize što se dogodilo. Ako želite razumjeti kako spriječiti svoje dijete da ponovno nekoga ugrize, morate razumjeti zašto je uopće osjetilo potrebu ugristi nekog drugog. Pokušajte razumjeti njihovu motivaciju dok istovremeno priznajete njihove emocije i tješite ih ako je potrebno.
  6. Dođite do različitih rješenja za te emocije/situacije. Umjesto grickanja, razgovarajte o nizu ideja za rješavanje sličnih osjećaja ili scenarija u budućnosti. Na primjer, ako vam netko u budućnosti uzme igračku, naći ćete drugu igračku/tražiti je natrag/otići i reći odrasloj osobi. Doista je korisno za djecu da ovdje daju vlastite prijedloge.

 

Kako spriječiti ugrize u budućnosti

spriječiti dijete da grize

 

Nakon što shvatite motivaciju koja stoji iza djetetovih postupaka, možete istražiti kako spriječiti dijete da grize. Na primjer, ako je problem nicanje zubića, možete koristiti prstenove za nicanje zubića. Međutim, u slučaju da je griženje emocionalna reakcija, evo nekoliko ideja kako spriječiti svoje dijete da grize:

  • Istražite neverbalnu komunikaciju – ako se vaše dijete bori s izražavanjem svojih emocija, pokušajte koristiti izraze lica. Na taj način još uvijek mogu izraziti svoje emocionalne potrebe čak i ako ih ne mogu artikulirati.
  • Stvorite mirno područje – ako je vaše dijete tjeskobno ili pretjerano stimulirano, tihi prostor može mu pomoći da se opusti.
  • Razgovarajte o njihovim osjećajima – dajte svom djetetu dovoljno prilika da razgovara o svojim emocijama, kako dobrim tako i lošim. Iskoristite ove razgovore kao priliku da istražite kako se zdravo nositi s emocijama.

POVEZANO: Kako njegovati strpljenje i odgovornost kod svoje djece