2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Glavne razvojne vještine koji bi svako malo dijete trebalo imati

Glavne razvojne vještine koji bi svako malo dijete trebalo imati Bebe.hr portal

Kako bi znali je li vaše dijete na dobrom putu, provjerite je li svladao ove glavne razvojne vještine. Iako je svako dijete drugačije postoje neke smjernice koje Vam mogu reći više gdje se nalaze kao i što možete učiniti da potaknete razvoj.

Koordinacija

 width=

 

Sposobnost vašeg malog djeteta da slaže kocke jednu na drugu pokazuje da djetetovo tijelo i mozak rade u tandemu. Za ispravno rukovanje blokovima potrebna je koordinacija oko-ruka i fina motorička kontrola, uz razumijevanje uzroka i posljedice. Odvojite prostor u kojem vaše dijete može vježbati. Također opskrbite svoj dom premetima koji pomažu u razvoju mnogih istih vještina. 

 

Izgradnja govora

Kada vaše dijete spoji čak dvije riječi, ono vas pokušava uključiti u razgovor. Što više s njim razgovarate, to će njegov rječnik biti veći. Ako kaže, “Mamina haljina,” odgovorite, “Da, ovo je mamina haljina. Plava je i ima mrlju, zar ne?” 

Kada zajedno čitate knjigu, pokažite na riječi dok ih izgovarate, koristite zvučne efekte kako biste pojačali njegov interes za priču. I postavljajte pitanja o onome što ste pročitali nakon što završite (čak i ako dijete ne može odgovoriti).

 

Snalaženje

Glavne razvojne vještine

 

Korištenje posuđa za svaki obrok pomaže vašem djetetu da uvježba važnu vještinu i potiče neovisnost. Iako je neurednije nego kad Vi hranite, davanje žlice ili vilice pomaže Vašem djetetu da shvati važnost obroka. I potiče ga da oponaša ono što rade “veliki “ljudi za stolom. Također ih možete zamoliti da sami pokušaju obuti cipele i otvoriti zatvarač na kaputu.

 

Izgradite maštu

Ako je Vaše dijete napredovalo od pravljenja nasumičnih točkica i vijuga do aktivnog odabira boja i pokušaja crtanja oblika i stvari o kojima razmišlja, to je sjajno! To pokazuje da planira i razvija svoju maštu. Umjesto da ga pustite da se sam igra, ponekad biste se trebali pridružiti zabavi. Pitajte ga: “Što to radiš?” ili “Mogu li se i ja igrati s tobom?”

 

Učite aktivno slušanje

Glavne razvojne vještine

 

Ispunjavanje zadatka koji se sastoji od dva dijela (npr. da pokupi igračku i odloži u ladicu) znači da su vještine slušanja i pamćenje vašeg djeteta skokovito napredovali. Prije nego što ga zamolite da nešto učini, pobrinite se da im privučete pažnju. Koristite jednostavan jezik i pomozite im da nauče razliku između prijedložnih riječi kao što su u, na, preko, ispod i kroz. Kao na primjer „Ova šalica je na stolu. Ovaj tepih je ispod stola.”

POVEZANO: Smjernice za promicanje zdrave upotrebe tehnologije kod djece