0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

9 znakova da je beba umorna

9 znakova da je beba umorna Bebe.hr portal

Kada je beba umorna ona brzo zaspe čim je umirite, ali preumorna beba se muči i bori sa snom do te mjere da se osjećate fizički iscrpljeno kada konačno zatvori oči. Zato Vam pomažemo da prepoznate kada je vaša beba umorna kako biste mogli izbjeći potonje i učiniti prvu situaciju svojom normom.

Važno je da roditelji prepoznaju znakove u ponašanju svoje bebe, posebno kada je riječ o spavanju, jer ga bebama treba mnogo, osobito u ranim danima.

Tek kada počnete prepoznavati kada je vaša beba umorna i spremna za spavanje, možete odgovoriti na njene potrebe i staviti je na spavanje prije nego što se previše umori.

 

9 znakova da je Vaša beba umorna:

beba umorna

 

 1. Zijeva
 2. Titraju joj kapci
 3. Ima zatvorene šake i trlja oči
 4. Povlači se za uši
 5. Namršti se povremeno
 6. Izgleda zabrinuto
 7. Kruti/napeti pokreti ruku i nogu
 8. Izvijanje unatrag
 9. Pospano zuri u prazno i ​​okreće lice od bilo kakve stimulacije

 

Ako Vam je teško odmah prepoznati vizualne znakove koje bebe daju kada su umorne, isto kao i većinu drugih stvari u životu, učiti ćete putem pokušaja i pogrešaka.

Iako su ovo vrlo česti znakovi umora, vaša je beba jedinstvena pa je redovito promatrajte i naučite razumjeti vlastite znakove umora.

 

Znakovi da je beba preumorna

 width=

 

Ponašanje ispod obično je zadnji znak koji će vam beba dati kada je nažalost preumorna.

 • plače
 • nemirna je
 • migolji se
 • iznimno joj je teško opustiti se
 • ne može zaspati

U ovom trenutku, tijelo vaše bebe je prošlo točku spremnosti za spavanje i toliko je fizički umorno da se aktivirala njihova reakcija na stres. Kako hormoni stresa poput adrenalina ulaze u njihov krvotok, to rezultira uplakanom i naizgled neutješnom bebom koja se ne želi opustiti i smiriti.

Važno je upamtiti u ovim trenucima najbolje da prvo umirite bebu, a zatim je uspavate.

 

Razvijte dnevnu rutinu

beba umorna

 

Najbolje rješenje i za vas i za vašu bebu je da naučite prepoznavati vizualne znakove umora kako biste bebu mogli lako uspavati na vrijeme. Na taj način sprječavate premor bebe i izbjegavate stres koji uz to dolazi za oboje.

Kao opće pravilo, može biti korisno zapamtiti da bebe moraju često spavati:

 • Novorođenče ne može podnijeti više od 45-60 minuta budnog vremena.
 • Dijete od 3-6 mjeseci ne može izdržati više od 1,5-3 sata budnog vremena.
 • Dijete od 6 mjeseci ne može podnijeti više od 2-3 sata budnosti.

Ako to imate na umu i naučite prepoznavati suptilne znakove umora čim se pojave, tada biste trebali moći razviti rutinu spavanja koja će rezultirati odmornom, sretnom i zdravom bebom.

Upamtite, rane znakove umora lako je previdjeti pa nemojte biti prestrogi prema sebi. Promatrajte svoju bebu tijekom vremena i vjerujte svojim instinktima, uskoro ćete biti vrlo usklađeni s onim što vam pokušava reći.

POVEZANO: 10 stvari koje bebe jako vole kao i objašnjenje zašto!