1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Smjernice za promicanje zdrave upotrebe tehnologije kod djece

Smjernice za promicanje zdrave upotrebe tehnologije kod djece Bebe.hr portal

Donosimo upute koje se trebaju imati na umu kada se postavljaju temelji zdrave upotrebe tehnologije kod djece. Gdje roditelji imaju važnu ulogu u pomaganju svojoj djeci da razviju sigurne, zdrave navike za korištenje tehnologije.

 

 width=

 

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji uspostavila trenutačne preporuke za korištenje medija za djecu su:

 • Izbjegavanje medija koji se temelje na ekranu osim video chata za djecu mlađu od 18 mjeseci
 • Za djecu od 18 mjeseci do 24 mjeseca roditelji bi trebali odabrati kvalitetan program i gledati ga sa svojom djecom.
 • Za djecu od 2 do 5 godina ograničite vrijeme pred ekranom na jedan sat dnevno uz visokokvalitetni program.
 • Za djecu od 6 i više godina uspostavite dosljedna ograničenja vremena provedenog u korištenju medija i vrste medija. 

Međutim istraživači tvrde da umjesto da se fokusiraju na to koliko vremena dijete provodi na digitalnim medijima, roditelji bi trebali razmotriti sadržaj tih medija i kontekst u kojem ih koriste.

Dakle, što zabrinuti roditelj treba učiniti? 

 

Smjernice za promicanje zdrave upotrebe tehnologije kod djece

 width=

 

 • Podučavajte ih dobrom ponašanju na internetu. Razgovarajte sa svojom djecom o važnosti poštovanja u njihovim digitalnim interakcijama. Potaknite ih da vam se obrate ako budu svjedoci internetskog nasilja ili drugih zabrinjavajućih informacija na internetu.
 • Nemojte pretjerano reagirati. Vašem djetetu neće pomoći ako postavite pretjerano restriktivna ograničenja. Ili mu pošaljete poruku da se tehnologije treba bojati.
 • Učite djecu o tehnologiji od malih nogu. Objasnite da tableti, računala i drugi medijski uređaji nisu igračke i da njima treba pažljivo rukovati.
 • Neka ih ne koriste prije spavanja. Studije pokazuju da korištenje digitalnih medija noću može utjecati na kvalitetu sna. Razmislite o ograničavanju korištenja telefona, tableta i računala najmanje 30 minuta prije spavanja.
 • Koristite svoju prosudbu. Iako su ograničenja vremena pred ekranom često dobra ideja, ne bi trebali pretpostaviti da je korištenje tehnologije samo po sebi štetno. Ako zabavljate svoje predškolsko dijete u avionu, svijet neće završiti ako ono taj dan ima malo više vremena ispred ekrana.
 • Razgovarajte o digitalnom odlučivanju. Razgovarajte sa svojim djetetom o tome kako procijeniti autentičnost i točnost na internetu. Objasnite im zašto ne bi trebali preuzimati nepoznate programe, klikati na sumnjive poveznice. Ili dijeliti osobne podatke na nepoznatim aplikacijama ili web stranicama. Također naučite svoju djecu da ne odgovaraju na neželjene poruke od stranaca – i da vam kažu ako ih dobiju.
 • Obrati pozornost. S mlađom djecom lako je vidjeti što rade na internetu. Kako stare, nije im tako lako gledati preko ramena. Istražite kako biste razumjeli medije koje vaše dijete koristi i provjerite djetetovu povijest preglednika da vidite koje stranice posjećuje. Istražite softver za filtriranje ili ograničavanje pristupa sadržaju koji je zabranjen.
 • Potaknite prijateljstva u stvarnom životu. Neka djeca kojoj je teško uspostaviti vezu s vršnjacima provode više vremena na internetu nego igrajući se s prijateljima. Ali digitalna prijateljstva nisu zamjena za prava. Pomozite svom djetetu da razvije društvene vještine i njeguje svoje odnose u stvarnom životu.