Planiranje trudnoće Trudnice

Koliko je san važan za trudnice?

Spavanje u trudnoći

Foto: Freepik

Kvalitetan san tijekom trudnoće ne samo da je važan za zdravlje majke, već i igra ključnu ulogu u zdravom razvoju djeteta. Trudnice bi trebale težiti kvalitetnom odmoru i, ako je potrebno, tražiti savjet od zdravstvenog stručnjaka za upravljanje bilo kakvim problemima sa spavanjem.

Tijekom trudnoće, tijelo proživljava niz promjena koje mogu biti i fizički i emocionalno zahtjevne. Kvalitetan san tijekom trudnoće pomaže u podržavanju ovih promjena i ima ključnu ulogu u zdravlju i dobrobiti i majke i djeteta.

Zašto je san važan za trudnice?

Dobar san pomaže u regulaciji ključnih funkcija tijela, uključujući imunološki sustav i metaboličke procese. Tijekom trudnoće, to je posebno važno za podržavanje zdravlja majke i pravilnog razvoja fetusa. Trudnoća može biti emocionalno intenzivno razdoblje. Redoviti, kvalitetan san pomaže u održavanju emocionalne stabilnosti i može smanjiti rizik od postporođajne depresije. Tijelo koristi san kao vrijeme za oporavak i obnovu. Kvalitetan san daje trudnicama potrebnu energiju za svakodnevne aktivnosti. Dobar san može pomoći u smanjenju razine stresa i anksioznosti, što je važno jer visoke razine stresa tijekom trudnoće mogu imati negativan utjecaj na bebu. Neka istraživanja sugeriraju da dobar san u kasnijim fazama trudnoće može biti povezan s lakšim porodom.

Savjeti za bolji san tijekom trudnoće

Spavanje na boku, posebno na lijevoj strani, može poboljšati cirkulaciju za bebu. Upotreba jastuka za trudnice može pomoći u pružanju dodatne podrške. Idite u krevet i budite se u isto vrijeme svaki dan. Isprobajte spavanje od 22 sata do 6 ujutro. Ako ne možete spavati, svejedno pođite u krevet – čitanje, lagano istezanje ili meditacija mogu pomoći tijelu da se opusti. Teška hrana i kofein prije spavanja mogu ometati san. To može smanjiti broj odlazaka u toalet tijekom noći.

Ako imate problema s nesanicom ili drugim poremećajima spavanja, posavjetujte se s liječnikom. Ili naprosto umirite um znajući da će nakon poroda problemi s nesanicom prestati. Da, tada nećete spavati zbog bebe, ali bit će vam slatko i drago.

POVEZANI ČLANCI: Trudnoća iz dana u dan