0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Koliko beba treba spavati

Koliko beba treba spavati

Koliko beba treba spavati zapravo ovisi isključivo o njezinoj dobi, ali činjenica je da one provode veliki dio dana spavajući. Ako se pitate zašto bebe toliko puno spavaju odgovor je zapravo vrlo jednostavan i logičan – one su u procesu značajnog razvoja. Spavanje omogućuje mozgu razvoj, izgradnju mreža koje olakšavaju razmišljanje i učenje, kao i oblikovanje ponašanja. Spavanje i prehrana također omogućuju djetetu fizički razvoj, rast i stjecanje boljih motoričkih sposobnosti.

Koliko beba treba spavati s obzirom na dob

Akademija medicine spavanja ne daje posebne smjernice o preporučenoj količini sna za novorođenčad mlađu od 4 mjeseca. To je zato što postoje ograničeni podaci o učincima trajanja sna na zdravlje i ishode za novorođenčad. Fluktuacije u ciklusima spavanja za novorođenčad su uobičajene i ne moraju nužno ukazivati na problem sa spavanjem.

Novorođenčad obično spava 16 do 18 sati dnevno, ali taj san se često akumulira kroz niz drijemanja. Rijetkost je da novorođenčad spava cijelu noć bez buđenja. Roditelji bi trebali početi razvijati redovitiji raspored spavanja. Koji uključuje hranjenje, segmente noćnog spavanja i dnevno drijemanje kada beba bude stara oko 2 mjeseca.

POVEZANO: Spavanje novorođenčeta: 5 uobičajenih grešaka koje vjerojatno radite

Kada beba ne spava dovoljno

Roditelji koji su zabrinuti za spavanje svoje bebe trebali bi započeti razgovorom s pedijatrom. Vođenje dnevnika spavanja za praćenje obrazaca spavanja vašeg djeteta može pomoći liječniku da utvrdi ima li bebino spavanje normalan obrazac. Ili može odražavati potencijalni problem sa spavanjem.

Moglo bi biti korisno poboljšati rituale koje provodite prije spavanja stvaranjem dosljednog rasporeda te osiguravanjem mirnog i tihog okruženja za spavanje. Rutina spavanja dojenčadi također treba uzeti u obzir važne sigurnosne mjere za sprječavanje rizika od gušenja i sindroma iznenadne smrti dojenčadi.

POVEZANO: Beba ima tamne podočnjake? Trebate li se zabrinuti?

Je li moguće da moja beba spava previše?

Da, moguće je da bebe spavaju previše – i to se definitivno ne preporučuje u ranoj dobi. Upamtite, u dobi od 1 mjeseca vaša bi se beba trebala hraniti najmanje 8 do 12 puta u razdoblju od 24 sata. Zato ukoliko novorođenče spava “cijeli dan” ili više od gornje granice od 18 sati može značiti da će propustiti hranjenje koje mu je prijeko potrebno.

Imajte na umu da ćete morati lagano probuditi bebu ako spava dulje od četiri sata tijekom tih prvih tjedana. Vaša beba trebala bi jesti minimalno 8 puta dnevno pa bi stoga morala biti budna dovoljnu količinu vremena kako biste je mogli nahraniti. Ako to nije slučaj, vrijeme je da se posavjetujete s pedijatrom.

POVEZANO: 4 rješenja za najčešće probleme spavanja beba