Bebe

Grčevi kod beba – simptomi, uzroci, posljedice

Grčevi kod beba

Grčevi kod beba u trbuhu vrlo su čest problem, obično uzrokovani naglim kontrakcijama u crijevima. Događaju se kod barem petine beba u prvih nekoliko dana i tjedana nakon rođenja. Najčešće u prva tri tjedna nakon bebinog rođenja.

Ako se čini da je vaša beba nemirna i uznemirena u redovitim intervalima u danu ili tjednu, možda pati od trbušnih grčeva. Ako počne plakati nedugo nakon hranjenja vrlo vjerojatno su uzrok grčevi. Obično će imati crveno lice i stisnute šake i napade plača. Najčešće se javljaju u popodnevnim i večernjim satima kada grčevi kod beba u trbuhu stvaraju nelagodu i ometaju njezin san. Informacije u nastavku korisne su za razumijevanje stanja i pomažu u smirivanju bebe tijekom bolova u trbuhu.

POVEZANO: Namirnice koje nisu prikladne za bebe!

Kada počinju grčevi kod beba?

Grčevi u trbuhu često su posljedica zatvora, gastroenteritisa, blokade plinova, refluksa kao i nepodnošenja laktoze. Ako bebe imaju proljev i mučninu također mogu upućivati i na infekcije ili alergije. Osim toga, mogu se javiti i zbog bilo kakvih virusnih infekcija u želucu koje obično nestanu brzo.

Koliko traju grčevi kod beba?

Simptome dolaze obično već u prva dva do tri tjedna i dosežu vrhunac oko šestog tjedna kada vaša beba često počinje više piti. Jer tada crijeva moraju više raditi. Svaka beba će biti drugačija u pogledu vremena kad grčevi prestaju, ali općenito (najgori) grčevi prođu kad dijete napuni četiri mjeseca. Do tog vremena crijeva vaše bebe već su se navikla na njihovu prehranu i razvila je bolju toleranciju.

Kako ublažiti grčeve u trbuhu kod beba?

Iako je su grčevi kod beba dio bebinog razvoja, postoje načini kako možete ublažiti nelagodu.

1. Krenite od položaja dojenja

Uvijek pazite da beba dobro zahvati dojku ustima. Također hranite bebu na jednoj dojci dokle beba sama ne prestane ili ne zaspi. Ako je beba i dalje gladna i nakon što je “završila” jednu stranu, tek tada ponudite i drugu dojku. Ako vam se čini da vaša beba ima potrebu često dojiti, dobro je unutar dva do tri sata ponuditi istu dojku na podoj. Tako ćete biti sigurni da će beba doći do zadnjeg hranjivijeg mlijeka.

POVEZANO: Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati!

2. Provjerite položaj usta i tempo jedenja

Brzina kojom beba pije ili siše mlijeko može utjecati na jačinu grčeva. Gladna beba često prebrzo pije, zbog čega guta previše zraka. Pokušajte potaknuti bebu da pije na miran način. Ako bebu hranite na bočicu i ono pati od grčeva, možete pokušati s drugom vrstom bočice. Ili drugom vrstom dudala kako biste smanjili količinu zraka koju beba unosi. Ako to ne uspije, možete razgovarati sa pedijatrom o tome može li drugačija prehrana biti bolja.

POVEZANO: Kako ćete hraniti svoju bebu?

3.Grčevi kod beba zbog majčine prehrane

Grčevi mogu imati i medicinski uzrok, na primjer, dijagnosticirana alergija na kravlje mlijeko. Srećom, rijetka je kod dojenčadi (do 3%), no ako mislite da bi vaše dijete moglo biti alergično na kravlje mlijeko, uvijek je preporučljivo da se obratite svom liječniku.

Naime proteini iz majčine prehrane mogu se izlučivati u mlijeko i mogu utjecati na bebu. Ako sumnjate na netoleranciju izbacite sve mliječne proizvode iz svoje prehrane na tjedan dana. Unos kalcija, možete imati i bez mliječnih proizvoda. Ako postoji pomak na bolje, možete polako vraćati mliječne proizvode u prehranu, ali samo ako ih i inače koristite. Ako nema promjene na bolje, možete ponovo uvesti mliječne proizvode u prehranu.

4. Oslobađanje zarobljenih vjetrova

Grčevi kod beba u trbuhu mogu doći i zbog zarobljenog vjetra. Možete joj pomoći fizički tako da natjerate bebu da vozi bicikl svojim nogama. Uhvatite bebine nogice dok leži na leđima i radite kružne pokrete kao da vaša beba vozi bicikl. Ovaj pokret pomaže vašoj bebi da otpusti vjetar i ublažit će i najgori grč.

Koristite i vaš dodir, kroz masažu ali pazite da su vam ruke tople. Upotrijebite malo ulja i kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu masirajte bebin trbuščić. Ovo je smjer protoka debelog crijeva. Redovita masaža može ublažiti grčeve. Kao i pomoći u jačanju veze roditelja i djeteta.

POVEZANO: Mogu li bolovi u nogama kod djece biti posljedica rasta?

5. Polaganje topline na bebin trbuščić

Možete nabaviti posebne toplinske jastučiće i termofore za bebe; sigurne su i lako se zagrijavaju, pružajući dodatnu toplinu vašem mališanu. Osjećaj topline i ugode može pomoći vašoj bebi da se bolje osjeća.

6. Podignite i nosite bebu

Iako ovo djeluje samo privremeno ipak svoju bebu možete lakše smiriti ako ju podignete i nosite, ljuljate ili vozite. Beba koja ima grčeve i puno plače može se osjećati sigurnije u slingu. Tkanina je ugodno mekana i ne iritira kožu. A također i vaša blizina pomoći će vašoj bebi da se osjeća sigurno i ugodnije jer je držite uz sebe. 

POVEZANO: Tjelovježba s bebom