0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati!

Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati! Bebe.hr portal

Najbolji savjeti za dojenje koje prenosimo od stručnjaka koji su otkrili trikove, prečace i rješenja koji olakšavaju muke svakom roditelju!

Za razliku od onih na adaptiranom mlijeku, bebe koje se hrane majčinim mlijekom trebaju istu količinu mlijeka dnevno kada navrše 6 mjeseci kao i kada su imale 1 mjesec! Otprilike s 1 mjesecom beba je utvrdila koliko će im trebati mlijeka i ne morate stalno povećavati koliko jedu dok rastu. Sve što trebate učiniti je održavati trenutnu zalihu.

Međutim dojenje je možda “prirodno”, ali je nije lagano. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, 84% dojilja doji ubrzo nakon poroda, ali ih manje od 60% doji šest mjeseci kasnije. Što je dosta malo. Kako bi imali što veći uspjeh s dojenjem, donosimo zaista korisne savjete. Koje uz malo strpljenja, malo pametnog planiranja i čvrste odluke daju velike šanse za uspjeh!

Savjeti za dojenje

Savjeti za dojenje

1.Pripremite se unaprijed

Psihička priprema i edukacija o dojenju može Vam puno pomoći i olakšati proces. U većini bolnica održavaju se satovi dojenja, a to je odličan način da naučite što Vas očekuje prije nego što se suočite s vrištećom bebom. Budite svjesni da dojenje na početku može biti teško i nelagodno, i da su bolne bradavice i dojke koje cure uobičajeni dio dojenja.

2. Napravite “stanicu za njegu”

Prije nego beba stigne, napravite “stanicu za dojenje”. Prostor s udobnom stolicom za sjedenje, jastukom za dojenje i stolićem za grickalice, vodu, jastučiće za dojenje, krpe za podrigivanje, mobitel i dobru knjigu. Tamo ćete provesti puno vremena!

3. Specijalizirana odjeća za dojilje

Grudnjaci za dojilje pomoći će Vam kada Vašu bebicu hranite izvan kuće i olakšati Vam skidanje.
Također jako su korisni i jastučići za dojke. Kako biste spriječili curenje mlijeka u grudnjak možete umetnuti jastučiće za dojke.

Ne morate potrošiti bogatstvo na otmjeni grudnjak dizajniran za pumpanje  Umjesto toga, kupite športski grudnjak koji je tijesan, izrežite male proreze u njemu i zabodite štitnike za grudi. A ako vježbate obvezan je športski grudnjak za dojenje.

4. Jastuk za dojenje

Da, kao što smo već spomenuli, ne samo grudnjak i jastučići za dojke, nego i jastuk za dojenje. On Vam pomaže pridržavati bebu tijekom dojenja. Ako ste tijekom trudnoće kupili specijalni jastuk za trudnice on vam sada itekako može olakšati dojenje.

5. Izdajalica Vam daje mogućnost da bebu hrani i Vaš partner

Ako isključivo dojite, to ne znači da morate isključivo vi hraniti bebu. Čak i za mame koje su kod kuće, izdajalica može biti prijeko potrebna. Uz nju vaš partner može preuzeti hranjenje bebe u 2 sata u noći, što znači da možete spavati više od tri sata bez prekida, a to će Vam puno značiti!

Izdajalice mogu biti ručne ili električne, jednostruke ili dvostruke, pa im i cijena varira. Bez obzira na to vraćate li se na posao ili ne, ako se redovito izdajate, tada vam treba dobra dvostruka električna izdajalica.

6. Početak – pronađite položaj

Odaberite položaj koji Vam najviše odgovara između četiri osnovna položaja za dojenje.

Položaj kolijevke: Najčešći položaj kojeg prakticira gotova svaka majka. Funkcionira gotovo uvijek i svuda. Poduprite bebu jednom rukom u udobnom položaju, izvadite dojku, stavite bebu da uhvati dojku.

Odličan položaj za hranjenje palčića: njima treba više potpore pa je najbolje dojiti ih unakrsnim hvatom kolijevke.

 width=

Ležeći položaj: idealan je za noćno dojenje. Također je koristan ako još uvijek patite od posljedica šivanja nakon epiziotomije te vam sjedeći položaj nije udoban. Okrenite se na stranu, ispružite jednu ruku, a bebu stavite na dojku koja je u vodoravnom položaju.

Hvat nogometne lopte: Sling za bebu može pomoći da se usavrši ovaj položaj kada “stisnete” noge Vaše bebe ispod jedne ruke. Naravno, bebina glava treba biti pokraj jedne od dojki, a bebine noge su ispružene iza vaših leđa.

Položaj za hranjenje blizanaca: hvat nogometne lopte odličan je za tandemsko dojenje blizanaca.

POVEZANO : Položaji za dojenje bebe

7. Krucijalno – pravilno hvatanje dojke

Kada ste se namjestili dolazi najbitniji dio – da beba pravilno hvata dojku. Važno je da dijete približite dojci (a ne dojku djetetu) koja mu mora biti u dohvatu usana. Dojku lagano prislonite na donju čeljust i čekajte dok dijete do kraja ne otvori usta. Provjerite da bebin trbuh dodiruje Vaš, kako ne bi moralo okretati glavu. Usmjerite svoju bradavicu prema njihovom nosu, a ne prema njihovim ustima, tako da će podići glavu i širom otvoriti usta. Kad prihvati dojku pomozite djetetu zatvoriti usta tako što ćete mu glavicu vratiti u početni položaj.

Važno je da dijete uhvati bradavicu i što više areole, a ako se to ne dogodi, nježno odvojite dijete od bradavice i pokušajte ponovno. Ako niste sigurni da vaše dijete pravilno hvata dojku, savjetujte se s liječnikom ili savjetnikom za dojenje. Vaša beba možda siše, ali ako nije pravilno uhvatila dojku dojenje može biti itekako bolno.

Važno: Nemojte gurati stražnji dio bebine glave. To pokreće njihov instinkt da se opiru i grickaju. Umjesto toga, stavite ruke na bebin potiljak, poduprite bebin vrat i brzo ih prinesite svojim dojkama.

8. Izmjenjujte dojke i koristite obloge

S obzirom da većina novorođenčadi jede svaka dva sata tijekom prvih nekoliko tjedana dojit ćete često! Izmjenjujte dojke – prvo bebi ponudite jednu dojku da siše dok nije sita, a zatim joj ponudite i drugu. Vaša beba ne mora sisati na obje dojke tijekom svakog hranjenja. Ali pobrinite se da uvijek mijenjate dojku koju prvu nudite. Kako biste si olakšali dojenje prije podoja na dojku stavite topli oblog, a nakon podoja hladni.

9. Podržite bebina stopala

Čini se da bebe uvijek bolje doje kada im stopala dodiruju nešto. Poput Vaše noge, rukohvata stolice ili jastuka stavljenog pokraj vas. To ih čini sigurnijima.

10.Spriječite začepljenje kanala

Izbjegavajte sve što vrši pritisak na dio vaših grudi. To uključuje nosiljke za bebe, trake za pelene, čak i spavanje na istoj strani svake noći.

11. Savjeti za dojenje kada je u pitanju pumpanje

Ne trebate pumpati kao manijak, potrebna vam je samo mala rezerva. Možete samo završiti sa začepljenim kanalima, mastitisom, prebrzim opuštanjem i iscrpljenošću.

Bitno je i da znate da prirubnice pumpe dolaze u različitim veličinama! Ako su standardni štitnici koji dolaze s Vašom pumpom preuski ili preveliki, nećete pumpati toliko mlijeka. I čak biste mogli uzrokovati štetu. Savjetnik za dojenje može vam pomoći da odaberete one prave. Imajte na umu i da neke pumpe nisu toliko snažne pa i na to obratite pažnju.

Također ne koristite rabljene pumpe. Dobra električna pumpa ima ograničen broj sati vijeka motora prije nego što usis počne umirati.

12. Nemojte šutiti i čekati ako Vas boli

Ako medicinska sestra u bolnici kaže da vam bradavica ‘izgleda sjajno’, ali Vas još uvijek boli, nemojte šutiti nego pronađite stručnjaka za dojenje. Isto učinite i ako Vaš liječnik kaže da Vaša beba ne dobiva dovoljno na težini. Ako vam je bradavica ozlijeđena, ili Vaš osjećaj govori da nešto nije u redu,  progovorite i tražite pomoć! Pravi savjeti za dojenje mogu Vam uštedjeti tjedne i tjedne boli i nevolja.

13. Imajte pri ruci pomoć za bolne bradavice

Kreme na bazi lanolina dokazani su lijek, ali neki savjetnici preferiraju organsko kokosovo ulje ili kreme za bradavice koje nisu životinjski proizvodi. Lanolin dolazi od ovaca, što povremeno može izazvati alergijsku reakciju. Svi se smatraju sigurnima za bebe.

Koristite hidrogelne jastučiće na bazi vode ili nanesite dovoljno pročišćenog lanolina kako bi bradavice bile vlažne između podoja. Hidrogelovi na bazi vode mogu pospješiti zacjeljivanje. Ali vaše bradavice neće zacijeliti ako prvo ne riješite probleme s bradavicom.

 width=

Kada ponuditi prvu bočicu?

Prvu bočicu ponudite nakon 4 do 6 tjedana! Ako čekate do 8 tjedana, riskirate da bude odbijena. Možete dogovoriti i da netko drugi da prvu bočicu a Vi izađite iz kuće kako ne biste bili u iskušenju da pomognete.

Kada uključiti dude varalice?

Mnogi preporučuju odgodu dude varalice za prvi mjesec dana jer ona može potisnuti znakove gladi i ukrasti vrijeme dojkama tijekom kritičnog razdoblja. Nakon toga, nuđenje dude varalice ne bi trebalo škoditi.

I na kraju humor pomaže! Dojenje je čudnovato te često i zabavno iskustvo, i ne morate biti fokusirani na to kako će to biti bolno iskustvo. Malo smisla za humor može pomoći da dojenje postane nevjerojatno iskustvo.

POVEZANO: Planirajte dojenje još u trudnoći za izgradnju dobre rutine dojenja