2. godina 3. godina Djeca

Mogu li bolovi u nogama kod djece biti posljedica rasta?

Mogu li bolovi u nogama kod djece biti posljedica rasta? Bebe.hr portal

Iako se bolovi u nogama kod djece kao posljedica rasta javljaju uglavnom u školskoj dobi, mogu se dogoditi i mlađoj djeci.

 

Kako prepoznati bol od rasta kod djece?

Bolovi rasta obilježeni su nelagodom u obje noge koja dolazi i odlazi. Obično su uzrokovani time što su mišići na nogama previše zategnuti da bi se istegnuli s rastućim kostima vašeg djeteta. 

bolovi u nogama kod djece

Najčešći simptomi:

  • Grčevi u nogama koji obično traju nekoliko minuta. Savijanje stopala i nožnih prstiju prema gore često ublažava napetost mišića, kao i nježna masaža i grijaći jastučić na to područje.
  • Bol se javlja u području između zgloba i koljena.
  • Bol se javlja noću, obično u vrijeme spavanje, a jači su nakon intenzivnih aktivnosti.

 

Kako pomoći svom djetetu?

Navečer prije spavanja napunite toplu kadu da se tijelo vašeg djeteta opusti prije spavanja.

Pitajte svoje dijete gdje osjeća bol, neka vam pokaže. Također provjeriti boli li ga jedna noga ili obje. Provjeriti ima li na mjestu otekline, svrab ili osip za kako bi eliminirali ostale potencijalne bolesti.

bolovi u nogama kod djece

Ukoliko želite ublažiti bol pokušajte djetetu zaokupiti misli nekim drugim temama, možete pripremiti neki opuštajući biljni pripravak ili u krajnjem slučaju paracetamol.

Iako su bolovi rasta potpuno bezopasni, nije loše da vaše dijete pregleda pedijatar, pogotovo ako je bude iz sna i javljaju se samo u jednoj nozi. U vrlo rijetkim slučajevima slična bol može biti znak juvenilnog artritisa, za čije liječenje bi bili potrebni protuupalni lijekovi.

Ako bolovi dugo traju i čini vam se da ništa ne pomaže, svakako pođite liječniku na razgovor.

POVEZANO: Škripanje zubima kod djece