0-6 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kada bebe počinju gugutati?

Kada bebe počinju gugutati? Bebe.hr portal

Saznajte kada bebe počinju gugutati prvi put i naučite kako potaknuti svoju bebu da proizvodi ove super slatke zvukove. Gugutanje je jedan od najčarobnijih zvukova. Ipak je to jedna od bebinih prvih prekretnica.

 

Što je gugutanje?

Osim plača, gugutanje je prva glasovna prekretnica koju će vaša beba postići. Gugutanje je obično samoglasnik, poput ahh. Ali ponekad gugutanje može zvučati poput grgljanja. Osim što je jako slatko, također je i vrlo važno: označava da beba počinje raditi na razvoju jezika.

 

Kada bebe počinju gugutati?

Bebe obično počinju gugutati u dobi od šest do osam tjedana. Ali gugutanje, kao i sve prekretnice, može varirati od bebe do bebe. Ako vaše dijete ne guguče kako treba u šestom tjednu, ne brinite. Sve se bebe razvijaju prema vlastitom rasporedu.

Upamtite da neke bebe možda neće ispuštati zvuk gugutanja “ahhh”; umjesto toga samo grgoljaju. Međutim, ako je vaša beba stara tri mjeseca i još uvijek ne guguće, možete riješiti bilo kakvu zabrinutost tako da razgovarate s bebinim pedijatrom.

U međuvremenu možete provjeriti bebin sluh kod kuće kako biste sebi olakšali živce. Kad je vaša beba budna i budna, glasno pljesnite. Okreće li se vaša beba kako bi pratila zvuk? Ako je tako, vaša beba vjerojatno nema problema sa sluhom. Opet, uvijek provjerite kod svog pedijatra.

 

Kako potaknuti bebe da počnu gugutati

Nakon što čujete prvih nekoliko gugutanja, zarazno je! I željet ćete čuti još i još! Evo dobrih vijesti: postoji nekoliko načina da potaknete bebu da guguće i razvije te jezične vještine.

 

 width=

 

Razgovarajte sa svojom bebom

Razgovor – čak i u “baby talku” – s vašom bebom ključan je za razvoj jezika. Zapravo, govorenje visokim tonovima bebi pomaže da nauči gugutati, jer ti visoki tonovi i pjevni zvukovi ističu samoglasnike poput ahhh i ohhh.

Razgovor s bebom također daje bebi savršenu priliku da vas oponaša. S obzirom da bebe i mala djeca zapravo uče nove vještine jednostavnim oponašanjem odrasle osobe.

 

Govorite jasno i često

Važno je govoriti jasno, najaviti i razraditi ono što vidite ili radite. Zapamtite da bebe razumiju riječi mnogo prije nego što mogu izgovoriti jednu riječ. Jasno govorenje ne pomaže samo bebama da nauče riječi, već i bitne kombinacije zvukova.

Ispričajte što radite: “Mama stavlja mlijeko u kolica s namirnicama” ili  “Idemo napraviti užinu za tvog brata. Mama će narezati mrkvu.”

 

Uspostavite kontakt očima i ponavljajte zvukove

Bilo da vaša beba guguće uz zvukove ahhh ili ohhhh, ponovite te zvukove svojoj bebi. Uspostavite kontakt očima kako biste pomogli bebi da se fokusira na vas. Ponavljanje istog zvuka iznova i iznova pomaže vašoj bebi da nauči izgovoriti taj zvuk.

 

Pjevajte

Mame znaju da uspavanke mogu pomoći bebi ili malom djetetu da utonu u san, ali glazba također može pomoći u poticanju gugutanja. Ako vam treba inspiracija i trebate brzu YouTube listu za reprodukciju? Pogledajte

  • JUHUHU kanal gdje možete na jednome mjestu naći serije i pjesmice kao i televizijske emisije za djecu u proizvodnji HRT-a. Više sadržaja podražite na linku https://juhuhu.hrt.hr/ i u aplikaciji JUHUHU.
  • Little Baby Bum je animirana glazbena serija koja slavi iskustva iz ranog djetinjstva. I podupire kognitivni razvoj kroz simpatične likove, priče koje se mogu poistovjetiti i čaroliju pjesme, ponavljanja, ritma i rime.

 

Čitajte

Maženje uz knjigu nije samo ugodno iskustvo, ono također pruža vašoj bebi priliku da čuje nove zvukove. I nikad nije prerano za početak (čak i ako se čini da ne obraćaju pažnju).

POVEZANO: Zašto je majčino mlijeko tako dobro za bebu?