Savjeti i njega

Kako ublažiti začepljeni mliječni kanal kod dojenja

Kako ublažiti začepljeni mliječni kanal kod dojenja Bebe.hr portal

Ako mislite da imate začepljen mliječni kanal potrebno je što prije reagirati i ublažiti začepljeni mliječni kanal kako ne vi došlo do većih problema. Ono što Vaš prvi instinkt može reći je da prestanete dojiti jer Vas boli, međutim upravo suprotno. Nastavak dojenja stvarno je najbolji put do olakšanja.

Ako pustite da se vaš začepljeni mliječni kanal ne liječi, može se vrlo brzo pretvoriti u mastitis. Ponekad u roku od nekoliko sati. Mastitis se također može pojaviti ako bakterija uđe u mliječni kanal kroz pukotinu na bradavici zbog lošeg zahvata ili pumpanja. Što može dovesti do infekcije.

 

Kako razlikovati začepljeni kanal i mastitis?

Općenito, simptomi začepljenih mliječnih kanala lokalizirani su na području oko kvržice, koje je obično crveno. Možda nećete osjećati nikakvu bol, ali ako osjećate, ona će biti usredotočena oko kvržice.

S mastitisom će vam cijela dojka vjerojatno biti osjetljiva i bolna, a može čak i peći. Možda imate jednu ili više kvržica, a one će biti tople ili vruće na dodir. Mnoge majke također imaju simptome slične gripi, kao što su umor, zimica i groznica. Ne podcjenjujte ozbiljnost mastitisa. Ako mislite da bolujete od mastitisa, odmah se obratite svom liječniku.

 

Kako ublažiti začepljeni mliječni kanal?

 width=

 

Evo nekoliko opcija liječenja začepljenih kanala:

  • Nastaviti dojiti. Neka mlijeko teče kako ništa ne bi ostalo. Ručno ispuštajte ili pumpajte kada dojenje nije moguće. Ili ako beba ne stvara dovoljno drenaže.
  • Topli oblozi.
  • Podrška za njegu. Pronađite iskusnu drugu mamu koja doji – da Vam pomogne. Ukoliko beba ne sisa pravilno treba ju naučiti kako pravilno dojiti. Nemojte se bojati zatražiti pomoć. Samo zato što ste dobili dijete, to ne znači da magično znate kako učiniti sve odmah. Mogao sam si prištedjeti tjedne tuge ako pitate ranije.
  • Vrući tuševi. Usmjerite tuš na zahvaćeno područje bradavice, što može biti jako bolno, i istovremeno polako izdajajte rukom kako bih oslobodili mlijeko iz kanala.
  • Masaža. Pokret pomaže olabaviti začepljenje. Pogotovo uz korištenje grijaćih jastučića i vrućih tuševa i dojenje 24 sata dnevno.
  • Hladni oblozi. Ako topli oblozi ne pružaju olakšanje pokušajte sa hladnim.

Kada je u pitanju ublažavanje simptoma, to može biti stvar pokušaja i pogreške. Isprobajte svaki od ovih trikova i vidite koji vam najbolje odgovara. Može čak zahtijevati njihovu kombinaciju, kao što su masaža i vrući tuševi ili potpora za njegu i hladni oblozi. Iznad svega, ne zaboravite nastaviti dojiti i odmarati se što je više moguće.

POVEZANO: Možete li razmaziti novorođenče ili malu bebu?