Bebe

Kada bebi dati vodu?

Kada bebi dati vodu?

Foto: Valuavitaly/Freepik

Beba treba početi piti vodu kada se uvede čvrsta hrana, što se obično događa oko šestog mjeseca života. Prije tog doba, bebama koje se hrane isključivo majčinim mlijekom ili formulom obično nije potrebna dodatna voda jer ove tekućine sadrže sve potrebne hranjive tvari i hidrataciju. Dakle, davanje vode bebi ovisi o dobi i individualnim potrebama djeteta.

Kad se voda uvodi?

Bebe koje se isključivo doje ili koriste formulu obično ne trebaju dodatnu vodu u prvih šest mjeseci života. Majčino mlijeko ili formula pružaju svu potrebnu hidrataciju i hranjive tvari. Dodavanje vode u ovom razdoblju može smanjiti unos hranjivih sastojaka iz majčinog mlijeka ili formule i može biti nepotrebno. Nakon šest mjeseci, kada počnete uvoditi čvrstu hranu u djetetovu prehranu, možete mu početi nuditi malu količinu vode. No, ne morate. Beba će pokazati znakove kada je spremna za vodu. To može značiti da ima suha usta, ili je žedna pa češće doji, ili češće mokrenje. Važno je ponuditi joj vodu kada pokaže ove znakove, ali ne forsirajte je da pije više nego što želi.

Kako pravilno dodati vodu?

Počnite s malim količinama vode kada beba započne s konzumacijom čvrste hrane. To može biti oko jedne do dvije žličice vode nakon obroka. Kako beba raste, možete postepeno povećavati količinu vode. Općenito, beba od 6-12 mjeseci može piti oko 120-240 ml vode dnevno, uz čvrstu hranu. Važno je osigurati da beba ne pije previše vode, jer to može dovesti do razrjeđivanja važnih minerala u tijelu i može uzrokovati zdravstvene probleme. Koristite vodu koja je sigurna za piće. Ako niste sigurni u kvalitetu vode iz slavine, možete koristiti prokuhanu vodu koja se ohladila. Važno je nastaviti s redovitim dojenjem ili hranjenjem formulom, čak i kada se uvede voda i čvrsta hrana.

Iz čega bebe piju?

Vodu možete ponuditi iz bočice ili čaše s mekom i sigurnom čašicom, koja je prilagođena njenim sposobnostima i starosnoj dobi. Nemojte koristiti boce s dudom za vodu, jer to može dovesti do problema s prehranom i zubima. Najpoželjnije je dati vodu na žličicu, a kasnije iz čaše. da beba od samog početka nauči kako se pravilno pije.