0-6 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kada se bebe počinju smiješiti?

Kada se bebe počinju smiješiti? Bebe.hr portal

Ne biste trebali predugo čekati da se bebe počinju smiješiti. Tih prvih nekoliko mjeseci je teško i osmijeh je prvi tračak pozitivnog osnaženja. Iako roditelji željno iščekuju sve važne prekretnice za bebu, uključujući i otkrivanje koje će se boje djetetovih očiju odlučiti, ništa nije poput prvog osmijeha.

 

Dakle, kada se bebe počinju smiješiti?

Vjerovali ili ne, već u utrobi! One mame koje se kunu da se beba smiješi na svojoj ultrazvučnoj slici ne umišljaju. Stručnjaci kažu da se bebe nauče smiješiti dok su još u maternici, oko 26. tjedna.

OK, ali kada se bebe svjesno i namjerno smiješe?

Postoji razlika između refleksnog osmijeha (nesvjesno podizanje usta) i društvenog osmijeha (svjesno druženje s nekim). Čini se da se neka novorođenčad smiješe, osobito u snu ili nakon ispuštanja plinova.

 

 width=

 

Ovi kratkotrajni osmjesi najčešće su refleks koji se može pripisati fizičkoj reakciji ili nekom drugom unutarnjem signalu. Bebe zapravo ne nauče kako se smiješiti kao željeni odgovor dok ne navrše 2-3 mjeseca.

Što znači bebin osmijeh?

bebe počinju smiješiti

 

Nekad vam se beba široko nasmiješi, a drugi put sve što dobijete je mali smiješak. Istraživači misle da postoji razlog za razliku. Kada beba napuni oko 6 mjeseci, počinje učiti osjećaje povezane sa smiješkom, a intenzitet njegova osmijeha izražava različite emocije.

Osmijeh se čini kao tako jednostavna stvar, ali ti prvi osmijesi samo su početak za bebu. Otprilike s 8 mjeseci, bebe razvijaju vještinu koja se naziva anticipacijski smiješak kada beba uči prenijeti pozitivan osjećaj o predmetu drugoj osobi.

 

Zašto je jako važno nasmiješiti se bebi?

Zvuči glupo, naravno da se smiješiš svojoj bebi? Kada se beba nasmiješi, pozitivno potkrepljenje roditelja daje im do znanja da su njezini osjećaji važni. Što znači da u konačnici mogu utjecati na samopoštovanje bebe.

Druga studija pokazuje da osmijeh, zajedno s kontaktom očima, pomaže djetetu da razvije empatiju. Sve to također ima smisla. Mlade bebe još ne razumiju jezik, oslanjaju se isključivo na neverbalne znakove kako bi naučile o svijetu oko sebe.

POVEZANO: Vjetrovi kod beba: uzorci i simptomi