2. godina 3. godina Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

8 načina za smirivanje izljeva bijesa kod djece

8 načina za smirivanje izljeva bijesa kod djece Bebe.hr portal

Smirivanje izljeva bijesa kod djece zapravo je učenje kako se učinkovito nositi s napadima bijesa Vašeg djeteta. Nije lako to postići ali pomaže ako zapamtite Vaš cilj. Odnosno da želite zaustaviti djetetovu trenutnu reakciju i pomoći mu da pronađe prihvatljiv obrazac ponašanja.

 

8 načina za smirivanje izljeva bijesa kod djece

 width=

 

 

Ostanite mirni

Ovo može biti jako teško, ali ostati miran je najbolji način da prebrodite napad bijesa, a da ne pogoršate situaciju. Probajte brojati u sebi svjesno da se smirite ili udišite duboke ako Vam je potrebno. Što god trebate učiniti da smirenije uđete u situaciju bit će vam od velike pomoći.

 

Dajte izbore

Djeca često nemaju mnogo utjecaja na ono što rade svaki dan, a to može uzrokovati osjećaj nemoći. Ponuda izbora tijekom dana može pomoći u smanjenju napada bijesa. Ali nuditi izbor tijekom napada bijesa također može pomoći. Razmislite o ovome: “Stvarno želite sladoled, ali moramo odabrati zdrav međuobrok. Želite li kriške jabuke ili štapiće mrkve?”

 

Gledajte dijete u oči

Sjednite pored svog djeteta i uspostavite kontakt očima. Neka se osjeća sigurno i podržano. Povezivanje sa svojim djetetom u vrijeme kada se ono može osjećati vrlo usamljeno sa svojim zastrašujućim emocijama može mu pomoći da se opusti. Također šalje im poruku da ste spremni pomoći im u snalaženju što god im se nađe na putu.

 

Pokažite suosjećanje bez “brzih rješenja”

Zaista je primamljivo popustiti onome što vaše dijete želi ili pronaći smetnju za dijete koje ima napad bijesa. Ali to ih ne uči kako se nositi s razočaranjem. Rješavanje djetetovih problema samo će uzrokovati više situacija u kojima morate nešto “popraviti”.

Umjesto toga, koristite suosjećanje i empatiju kako biste pomogli svom djetetu da nauči nositi se sa složenim emocijama. Pokušajte ponoviti ono  što čujete da govore. Na primjer, “Stvarno si želio sladoled danas. Znam baš je ukusan. Ali danas ne možemo jesti sladoled i zbog toga se stvarno ljutiš!” Djeca se počinju opuštati kad shvate da razumijete kako se osjećaju.

POVEZANO:  Kako odgovarati na izljeve bijesa kod djece?

 

smirivanje izljeva bijesa

 

Stvorite prostor za “pražnjenje ljutnje”

Stvorite ugodan prostor negdje na sigurnom. Npr. djetetova soba, neko mjesto kamo može otići kad se uzruja ili se treba ohladiti. Možete čak i mali jastuk posvetiti tome. Neka vaše dijete stisne ili udari jastuk kako bi ispustilo bijes. Ako ste u trgovini ili izvan kuće, odvedite svoje dijete na sigurno mjesto kao što je auto ili čekaonica.

Sjednite sa svojim djetetom i dopustite mu da vam se izrazi bez osuđivanja. Nakon što se smire i osjećaju da su ih čuli, možete ponoviti svoja očekivanja.

 

Izbjegavajte okidače bijesa

Većina djece ima okidače bijesa poput umora, gladi ili dosade. Ako znate da je vaše dijete sklono umoru kad vaši poslovi traju duže od sat vremena, izbjegavajte ga držati vani toliko dugo. Ako ne može podnijeti izostanak sna, izbjegavajte izlazak iz kuće tijekom spavanja.

 

Koristite propriocepciju

Propriocepcija je proces koji nam pomaže da postanemo svjesni svojih tijela i načina na koji se mogu kretati u prostoru. Kad djeca imaju napade bijesa, mlataraju tijelom i bacaju stvari, traže ovu stimulaciju.

A teške radne aktivnosti kao podizanje, guranje ili povlačenje teških predmeta pomaže djeci (i odraslima) da aktiviraju proprioceptivni sustav.

Pobrinite se da u vašem svakodnevnom životu ima puno takvih prilika za smirivanje izljeva bijesa kod djece. Neke od aktivnosti su :

  • Nošenje namirnica
  • Nošenje teške igračke
  • Vuča sanjki (na kojoj su predmeti ili ljudi)
  • Visiti naglavačke na šipkama
  • Obavljanje kućanskih poslova
  • Grabljanje lišća

Uključite neke od njih u svoju dnevnu rutinu ili ponudite jednu od ovih aktivnosti kada osjetite da se sprema izljev bijesa.

 

Pripremite se

Ako nikako ne možete izbjeći okidače bijesa, planirajte unaprijed. Dajte si dodatno vrijeme da stignete kamo trebate u slučaju da trebate provesti vrijeme čekajući da Vaše dijete prestane mlatiti po podu. Ponesite grickalice, omiljene igračke ili omiljenu dekicu koja će pružiti utjehu ili zabavu.

POVEZANO: Izljevi bijesa kod djece : Što nam ukazuju i koji su uzroci?