0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Kada se javlja prvi zub kod beba?

Kada se javlja prvi zub kod beba? Bebe.hr portal

Prvi zub kod beba vrlo je zanimljiv za svakog roditelja, koji se često pitaju kad će niknuti taj prvi zub! Kad bebe navrše 3 mjeseca, počet će proizvoditi više sline i istraživati svijet ustima, ali to ne znači da im rastu zubi.

 

Kada se javlja prvi zub kod beba?

Bebin prvi zub obično se pojavi oko 6. mjeseca starosti, ali može proći i godinu dana. Većina djece ima sve mliječne zube do 3. godine. Bebinih 20 mliječnih zuba već je prisutno u čeljusti pri rođenju.

Roditelji često primjećuju nelagodu kod beba i dodatno slinjenje dok bebe dobivaju prvi zubić.

Kako olakšati bol pri nicanju zubića?

Možete olakšati bol pri nicanju zubića masiranjem bebinih desni čistim prstima. Također možete osigurati prsten za zube ili čistu hladnu, mokru krpu.

Tijekom posjeta, pedijatar će pregledati zube i desni Vaše bebe i pobrinuti se da budu zdravi te razgovarati s Vama o tome kako ih održati.

 

Možda Vas još zanima: Znakovi i simptomi nicanja zubića kod beba

 

Kako održavati prve zube?

 width=

 

Kada Vaša beba dobije prvi zubić, možete početi prati zubić dva puta dnevno. Preporučamo kupnju dječje četkice za zube s mekim dlačicama s dječjom pastom za zube veličine zrna riže.

Također je bolje da ne stavljate svoju bebu u krevet s bočicom za hranjenje jer to može dovesti do karijesa.

Mliječni zubi drže prostor u čeljusti za trajne zube koji rastu ispod desni. Kada se mliječni zub izgubi prerano, trajni zubi mogu odlutati u prazan prostor i otežati drugim zubima da nađu mjesto. Zbog toga zubi mogu biti iskrivljeni ili zbijeni.

Zato dobar početak oralne higijene dojenčadi može pomoći kasnije u odrasloj dobi Vašeg djeteta. Vodite računa o zubićima svoje bebe za zdravi i lijepi osmijeh!

POVEZANO: Nicanje zubića: Savjeti kako najbolje pomoći bebi