0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kako bebe uče govoriti

Kako bebe uče govoriti Bebe.hr portal

Kako bebe uče govoriti sve je veselije i zabavnije. Čak i ako se odgajaju u dvojezičnom okruženju,  obično se govor svladava otprilike u isto vrijeme na oba jezika. Mnogi istraživači vjeruju da posao razumijevanja jezika počinje dok je beba još u maternici. Baš kao što se vaše nerođeno dijete navikne na ujednačen otkucaj vašeg srca, ono se prilagođava zvuku vašeg glasa i može razlikovati vaš među drugima.

 

Kako kako bebe uče govoriti po mjesecima

 

Rođenje pa sve do 3 mjeseca

Prvi oblik komunikacije vaše bebe biti će kroz plač. Gdje prodoran vrisak može značiti da su gladni, dok cvileći može signalizirati da su obavili nuždu. I trebaju promjenu pelene.

Slatke zvukove gugutanja ispuštati će vaša beba sretna onda kada je sretna. Možda ćete čuti prekrasan repertoar klokotanja, gugutanja i uzdisaja.

Što se tiče njihove sposobnosti razumijevanja jezika, vaša beba počinje prepoznavati kako riječi zvuče i kako su rečenice strukturirane dok sluša ljude oko sebe.

 

 width=

 

Od 4 do 6 mjeseci

Vaša beba će početi brbljati, kombinirajući suglasnike i samoglasnike, a u dobi od oko 6 mjeseci mogu se odazvati na svoje ime . Možda ćete čuti i prvo “ma-ma” ili “ta-ta”. Iako će vam to sigurno rastopiti srce, vaša beba još ne poistovjećuje te riječi s vama. To dolazi kasnije, kada budu stari oko godinu dana.

U ovom periodu vokalizacija je igra za vašu bebu, koja eksperimentira koristeći svoj jezik, nepce, zube i glasnice kako bi ispustila razne smiješne zvukove.

Možda ćete primijetiti da vaše dijete preferira određene zvukove i ponavlja ih iznova i iznova jer voli način na koji zvuče i kako se osjećaju u ustima kada ih izgovori.

 

 width=

Od 7 do 12 mjeseci

Ovo je period kada vaša beba koja i sada brblja i glasno govori, zvuči kao da to što brblja ima smisla. To je zato što isprobavaju tonove slične onima koje koristite. Vaša beba počinje pridavati značenje riječima koje čuje svaki dan. Počinju povezivati ​​riječi s radnjama kada čuju da govorite stvari poput “idemo se spavati” ili “vrijeme je za kupanje”.

 

13 do 18 mjeseci

Sada će vaše dijete vjerojatno koristiti nekoliko riječi i znati što one znače. Moguće je da će vaša beba podižući ton postavljati pitanje govoreći “Di-ći?” kada se primjerice žele nositi. Shvaćaju važnost jezika dok iskorištavaju moć komuniciranja svojih potreba.

 

Kako pomoći bebi da počne govoriti

bebe uče govoriti

Vi možete pomoći u razvoju jezičnih vještina vašeg djeteta. Ovdje su najvažnije stvari koje trebate učiniti:

  • Čitanje vašoj bebi izvrstan je način da ih izložite novom rječniku, načinu na koji se rečenice sastavljaju i kako priče teku. Posebno su korisne dječje knjige s rimovanjem i ponavljanjem.
  • Razgovarajte s bebom kad god ste zajedno. Opišite što radite, istaknite stvari, postavljajte pitanja i odgovarajte na njih. (“Što mama radi? Ooo, mama mazi mačku.”)
  • Kad vaše dijete govori vama, budite dobar slušatelj. Pogledajte ga i odgovorite, čak i ako ne razumijete što govori.
  • Naučite bebu zvukovima životinja, pjevajte pjesmice, oponašajte izraze lica svoje bebe i smijte se kada se ona smije. Koristite zvukove dok se igrate, tjerajući automobil igračku da kaže “rrrr” ili ispuštajući zvukove pucanja za mjehuriće u kadi.

 

bebe uče govoriti

 

Nakon što vaša beba počne govoriti, što je sljedeće?

Kada vaše dijete počne govoriti, vjerojatno ćete čuti eksploziju jezika između 1. i 2. godine. Vaše će dijete vjerojatno koristiti puno novih riječi i početi imenovati slike u knjigama. U ovoj fazi početi će sastavljati i po dvije riječi kako bi se izrazilo pa možete čuti “ne spavati”,  “ne dekica” ili postavljanje kratkih pitanja ako “tko to?”. Sve u svemu, biti će vam jako zabavno. Ovo je predivan period.

POVEZANO: Znakovi na koje treba obratiti pažnju kada je u pitanju govor bebe!