Kutak za tate Savjeti i njega

Za sve “novopečene tate” : Kako držati bebu

Za sve "novopečene tate" : Kako držati bebu Bebe.hr portal

Za sve novopečene tate, ili one kojima uskoro dolazi na svijet njihovo dijete ili je već došlo (tada čestitamo!) dajemo par savjeta kako držati bebu.

Važan dio brige za vaše novorođenče je rukovanje i držanje vaše bebe na siguran način. Osim što je bitno da se beba ne ozlijedi, bitno je i da joj je ugodno.

 

Za novopečene tate – kako držati bebu?

 width=

Kada držite svoju bebu, vodite računa o glavi i vratu vašeg novorođenčeta. Podržite glavu i vrat vaše bebe tijekom prvih šest do osam tjedana, jer novorođenčad ima vrlo malo kontrole mišića vrata.

Osobito pazite na vrh glave vaše bebe, odnosno fontanele, to su mekane točke na vrhu glave.
Prednja se nalazi između čeone i tjemenih kostiju, a stražnja, nešto manja, je kod potiljka.
One omogućavaju mozgu da se širi i raste, a počinju se zatvarati tek oko šesnaestog tjedna bebina života.

 

Podizanje bebe

 width=

Kada podižete bebu, gurnite mu jednu ruku ispod glave za podršku, a svoju drugu ruku ispod bebe. Nakon što ju dobro uhvatite, obgrlite vašu bebu i približi ju svojim prsima. Svoju bebu možete držati na više načina. Pokušajte drugačije stilove da saznate što vaša beba voli.

 

Držanje bebe na ramenu

novopečene tate

Držanje na ramenu omogućuje vašoj bebi da čuje otkucaje vašeg srca i da vidi preko vašeg
ramena. Postavite bebu na vaše rame, na način da joj podupirete glavicu i vrat jednom rukom, a drugu stavite ispod djeteta.

 

Postavljanje bebe da leži na trbuhu

novopečene tate

Iako joj se na početku možda baš neće svidjeti što mora dizati glavicu ovaj položaj je dobar za bebu. Povremeno držanje u ovom položaju učvršćuje mišiće glave, vrata i ramena i potiče razvoj motorike. Kada beba ima plinove ili bolove u trbuhu mogao bi joj se svidjeti nježan pritisak njenog trbuščića dok leži. Lezite bebu s trbuščićem prema dolje na podlakticu. Glava bebe neka bude poduprta vašom rukom a drugom rukom umirite mu leđa. Ovu poziciju možete raditi već od prvog tjedna, naravno ako je sa bebom sve u redu i ako je rođena u terminu.

 

Podizanje bebe iz kolijevke

Korištenje kolijevke omogućuje vam da gledate i razgovarate s bebom. Nakon podizanja bebe iz kolijevke, provjerite je li bebina glava naslonjena na vaša prsa. Izvucite ruku sa donje strane djeteta i položite kako biste poduprli bebin vrat. Zatim nježno pomaknite djetetovu glavu do pregiba vaše ruke, još uvijek podupirući bebin vrat. Stavite drugu ruku ispod njegovog dna.

Ukoliko dajete drugim osobama da drže bebu, zamolite ih da sjednu, a zatim stavite bebu u njihove ruke i ostanite u blizini. Kako biste zaštitili svoju bebu, nikada ne držite vruće napitke dok držite bebu.

POVEZANO: Saznali ste da ćete uskoro postati tata?