Bebe Djeca Savjeti i njega

Postoji li povezanost između alergije na hranu i ekcema kod djece?

Postoji li povezanost između alergije na hranu i ekcema kod djece? Bebe.hr portal

Pojavljivanje ekcema kod djece teško je jednostavno definirati. Mnoga djeca s ekcemom imaju simptome kao što su crvene mrlje na koži koje svrbe, nekima nastaju mjehurići.

 

Uzrokuje li alergija na hranu ekcem kod djece?

Hrana može biti okidač za ekcem, ali nije uzrok! Ekcem je često rezultat neravnoteže imunološkog sustava što kao rezultat može utjecati na osjetljivost djece na uobičajene stvari u okolišu. To npr. može biti hrana, grinje ili pelud.

Međutim hrana može u nekim slučajevima alergija pogoršati ekcem. Uklanjanje hrane ponekad će rezultirati poboljšanjem, ali neće izliječiti ekcem. Kako hrana nije osnovni uzrok ekcema, izbjegavanje hrane možda neće napraviti nikakvu razliku.

Ukoliko alergija na hranu pogoršava ekcem, koji su simptomi?

Može doći do brze reakcije, ali isto tako i odgođene. Brza reakcija s crvenilom i svrbežom kože dolazi unutar dva sata nakon konzumiranja hrane.
Odgođene reakcije imaju jače crvenilo i svrbež i događaju se unutar 48 sati nakon konzumiranja hrane. Smatra se da su te reakcije posljedica reakcije imunoloških stanica u koži (T stanica) na hranu. Također ovdje se ekcem može postupno pogoršavati.

Ukoliko dijete dobije ekcem oko usta nakon jedenja kiselog voća i povrća poput naranče, rajčice i jagoda najvjerojatnije se radi o perioralnom kontaktnom dermatitisu. Ovo se može izbjeći i testiranje na alergije nije potrebno. Namirnice se mogu izbjegavati ako je dermatitis oko usta jak, ali ako su reakcije vrlo blage i brzo nestaju, uklanjanje hrane iz prehrane nije potrebno.

ekcema kod djece

 

Ako se ipak radi o hrani, koja hrana će najvjerojatnije utjecati da dođe do ekcema kod djece?

Namirnice na koje djeca najčešće reagiraju su pšenica, kravlje mlijeko, kikiriki i jaja. U slučaju da se radi o jajima alergija se može pojaviti i na bjelanjak i na žumanjak. Vjerojatnije je da će alergija na bjelanjak pogoršati ekcem. Ako vaše dijete treba izbjegavati jaja, lakše je izbjegavati i žumanjak i bjelanjak.

 

Uloga dijeta koje ograničavaju unos određene hrane

Obično će se s vremenom i intervencijom poboljšati i alergija na hranu. Ekcem će često biti bolji kako vaše dijete stari. Ponekad vam liječnik može savjetovati eliminacijske dijete. Cilj je ograničiti prehranu na samo nekoliko mesa (npr. piletina i janjetina), nekoliko voća i povrća (jabuke, brokule), žitarice (riža) i samo vodu za piće.

Ove dijete koriste se kao početni korak za odlučivanje pogoršava li alergija na hranu ekcem. Dijeta se obično isprobava tijekom mjesec i pol dana ali se nakon toga ne smije se nastaviti osim u slučaju da dođe do značajnog poboljšanja ekcema i vaš liječnik savjetuje da se dijeta nastavi. Ako nema poboljšanja, to sugerira da uklonjena hrana ne pogoršava ekcem. Ovaj proces i dijeta trebat će nadzor od strane vašeg liječnika i dijetetičara.

POVEZANO: Drugo dijete na putu? Savjeti za najbolji pristup